Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Vojni promatrač o napadima avio bombama na Sarajevo


Ratko Mladić i branitelj Miodrag Stojanović u sudnici
Ratko Mladić i branitelj Miodrag Stojanović u sudnici
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Antona Pera Brennskaga, umirovljenog potpukovnika norveške vojske. On je 1995. godine bio vojni promatrač UN-a u Sarajevu, a sudu je opisao neselektivne napade teškom artiljerijom na grad, između ostalog i improviziranim avio bombama čije je ispaljivanje s položaja vojske bosanskih Srba – osobno vidio.

Brenskag je na više haških suđenja već opisao napade na Sarajevo sa stotinama projektila dnevno koji su padali na cijelo područje grada, što je bilježio zajedno s kolegama iz UNMO-a u tablice. One su uvrštene na suđenju Mladiću kao dokaz, a svjedok je opisao kako su sastavljene.

„Mi smo obično radili po dvojica promatrača na promatračkom mjestu. Ukoliko se ne bismo mogli usuglasiti odakle je točno došlo do ispaljenja, naveli bismo i – nepoznato. Ali bismo se recimo usuglasili da je projektil ispaljen s područja pod kontrolom bosanskih Srba“, izjavio je Brennskag.

Svjedok Anton Per Brennskag
Svjedok Anton Per Brennskag
S promatračkog mjesta u Pofalićima, Brennskag je 28.lipnja 1995.godine vidio ispaljivanje avio bombe, improviziranog projektila velike razorne moći. Tada je spomenuta bomba od nekoliko stotina kilograma pogodila zgradu TV Sarajeva, a ispaljena je s Ilidže, područja pod kontrolom VRS-a.

Bivši UN-ov vojni promatrač sudjelovao je i u dvije istrage eksplozija modificiranih avio bombi na Alipašinom polju. Sucima je opisao kako je smjer ispaljenja avio bombi bilo najlakše utvrditi prema tragu koje su ostavljale iza sebe.

„Dok gori raketa na modificiranoj avio bombi vidite projektorij, zavisno od kote. A što se tiče minobacačkih granata i artiljerijskih projektila – ne možete vidjeti putanju“, pojasnio je svjedok.

Obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja Brenskaga pokušala prikazati da je Armija Bosne i Hercegovine često otvarala vatru iz civilnih područja Sarajeva, kako bi izazvala odgovor srpskih snaga.

Branitelj Miodrag Stojanović je također želio poljuljati nalaze UN-ovih promatrača o ispaljivanju avio bombi sa srpskih položaja, pokušavajući prikazati kako su eksplozije namještene.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:54 0:00
Direktan link


Iza umirovljenog norveškog časnik, koji će iskaz dovršiti u četvrtak, tužiteljstvo će izvesti 77-og svjedoka po redu - u vezi optužbi za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG