Dostupni linkovi

Nikaragva od suda u Hagu zatražila da zaustavi njemačku vojnu pomoć Izraelu


Predsjednik Međunarodnog suda pravde Nawaf Salam (u sredini) obraća se na početku ročišta u slučaju Nikaragva - Njemačka, u Hagu, Holandija, 8. aprila 2024.
Predsjednik Međunarodnog suda pravde Nawaf Salam (u sredini) obraća se na početku ročišta u slučaju Nikaragva - Njemačka, u Hagu, Holandija, 8. aprila 2024.

Nikaragva je u ponedjeljak, 8. aprila pozvala najviši sud Ujedinjenih nacija da zaustavi njemačku vojnu pomoć Izraelu, tvrdeći da potpora Berlina omogućuje djela genocida i kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

Slučaj na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) vodi se protiv Njemačke, koja je drugi najveći dobavljač oružja Izraelu nakon Sjedinjenih Američkih Država, prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira iz Stockholma, ali također neizravno cilja na šestomjesečnu vojnu kampanju Izraela, koja je ostavila desetke hiljada Palestinaca mrtvim i opustošila Gazu, piše AP.

Optužbe Nikaragve predstavljaju najnoviji pravni pokušaj zemlje s povijesnim vezama s palestinskim narodom da zaustavi izraelsku ofenzivu, nakon što je Južnoafrička Republika pred sudom krajem prošle godine optužila Izrael za genocid.

One također dolaze u jaku sve većih poziva izraelskim saveznicima da prestanu opskrbljivati zemlju oružjem.

Ambasador Nikaragve u Nizozemskoj, Carlos José Argüello Gómez, rekao je vijeću od 16 sudija da "Njemačka ne poštuje vlastitu obavezu da spriječi genocid ili da osigura poštivanje međunarodnog humanitarnog prava."

Izrael snažno negira da se njegov napad svodi na genocidna djela, saopćivši da djeluje u samoobrani nakon što su militanti predvođeni Hamasom, kojeg su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države proglasile terorističkom organizacijom, upali u južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi.

Izraelski pravni savjetnik Tal Becker rekao je sudijama ranije ove godine u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika da Izrael vodi "rat koji nije započeo i nije želio".

Od tada je više od 33.000 Palestinaca ubijeno u Gazi, prema Ministarstvu zdravstva koje kontrolira Hamas. U tom broju su i civili i borca, ali je rečeno da žene i djeca čine većinu mrtvih.

Sudu će vjerojatno trebati sedmice da donese svoju preliminarnu odluku, a slučaj tužbe Nikaragve će vjerojatno trajati godinama, piše AP.

Njemačka će svoje argumente iznijeti u utorak. Šefica pravnog tima, Tania von Uslar-Gleichen, nazvala je slučaj Nikaragve "uveliko pristranim" i zanijekala da Berlin krši međunarodno pravo.

Portparol njemačkog ministarstva inostranih poslova Sebastian Fischer rekao je novinarima uoči saslušanja da odbacuju optužbe iz Nikaragve.

"Njemačka nije prekršila niti Konvenciju o genocidu niti međunarodno humanitarno pravo i to ćemo u potpunosti da dokažemo pred Međunarodnim sudom pravde", dodao je Fischer.

Njemačka je decenijama čvrsto podržavala Izrael. Nekoliko dana nakon Hamasovog napada 7. listopada, kancelar Olaf Scholz objasnio je:

"Naša vlastita povijest, naša odgovornost koja proizlazi iz holokausta, čini stalnim zadatkom da se zauzmemo za sigurnost države Izrael", rekao je zastupnicima.

Berlin je, međutim, postepeno promijenio svoj ton kako su civilne žrtve u Gazi rasle, postajući sve kritičniji prema humanitarnoj situaciji u Gazi i govoreći protiv kopnene ofenzive u Rafi.

U podnesku sudu na 43 stranice, Nikaragva tvrdi da Njemačka krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine, koja je donesena nakon holokausta.

"Slanjem vojne opreme i sada uskraćivanjem sredstava UNRWA-i (UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice)... Njemačka olakšava počinjenje genocida. Podbačaj Njemačke je tim više za osudu sa obzirom na to da je Njemačka sa Izraelom uspostavila privilegovani odnos, što bi joj omogućilo da pozitivno utče na ponašanje te zemlje", navodi se u podnesku.

Nikaragva je zatražila od ICJ-a da donese odluku o "privremenim mjerama" - hitnim naredbama koje se izriču dok sud razmatra širi slučaj.

"Imperativno je i hitno" da sud naredi takve mjere sa obzirom na to da su u pitanju životi "stotina hiljada ljudi", ističe se u argumentima Nikaragve.

ICJ je osnovan kako bi presuđivao u sporovima među nacijama i postao je ključni igrač u ratu između Izraela i Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku, koji je izbio nakon napada 7. oktobra.

U drugom slučaju, Južnoafrička Republika je optužila Izrael za počinjenje genocida u Pojasu Gaze, što Izrael poriče.

U tom slučaju sud je naredio Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio genocidne radnje, a nedavno je pooštrio svoj stav, naredivši dodatne mjere kojima se Izrael obavezuje da pojača pristup humanitarnoj pomoći.

Odluke suda su obavezujuće, ali im nedostaje mehanizam provedbe. Na primjer, naredio je Rusiji da zaustavi invaziju na Ukrajinu, ali bezuspješno.

Nikaragva je zatražila pet privremenih mjera, uključujući da Njemačka "odmah obustavi pomoć Izraelu, posebno vojnu pomoć uključujući vojnu opremu".

Takođe, poziva se sud da naredi Njemačkoj da "poništi svoju odluku o obustavi finansiranja UNRWA-e".

Njemačka je u januaru navela da zaustavlja finansiranje u iščekivanju istrage izraelskih optužbi da je nekoliko članova osoblja UNRWA-e učestvovalo u smrtonosnom napadu 7. oktobra.

XS
SM
MD
LG