Dostupni linkovi

Izraelska vojska saopštila da je povukla trupe na jugu Gaze, sprema se za sukob sa Hezbolahom


Izraelski vojnici u gradu Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, 29. januar 2024.
Izraelski vojnici u gradu Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, 29. januar 2024.

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe s juga Pojasa Gaze osim jedne brigade, rekao je 7. aprila portparol vojske, nakon što je veći deo te teritorije razoren posle višemesečnih izraelskih operacija.

Istog dana, izraelska vojska je saopštila i da dostigla "još jednu fazu" priprema za rat na svojoj severnoj granici sa Libanom, gde je mesecima razmenjivala vatru sa Hezbolahom, libanskom militantnom organizacijom koju podržava Iran.

Povlačenje trupa s juga Pojasa Gaze

Vojska Izraela je navela da je "98. divizija komandosa završila svoju misiju u Kan Junisu", drugom po veličini gradu u Pojasu Gaze koji se nalazi na jutu te teritorije. "Divizija je napustila Pojas Gaze kako bi se oporavila i pripremila za buduće operacije", navela je vojska.

Izraleski list Harec naveo je da je povlačenje dela snaga taktičko.

Vojni zvaničnik je za taj levo orijentisani list naveo da je 98. divizija u Kan Junisu demontirala tamošnju brigadu Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. On je dodao da nema potrebe da izraelske snage ostanu u tom sektoru.

Raseljeni Palestinci iz Kan Junisa sada bi mogli da se vrate u svoje domove nakon što su se sklonili u grad Rafa na krajnjem jugu, naveo je Harec.

Nekada gusto naseljen, Kan Junis je mesecima bio poprište žestokih borbi, uz nemilosrdno bombardovanje koje je delove grada pretvorilo u ruševine.

Uprkos međunarodnom negodovanju, izraelska vlada je obećala da će izvesti kopnenu ofanzivu u i oko susednog grada Rafa, gde je više od 1,5 miliona stanovnika Gaze potražilo utočište.

Izraelski lideri tvrde da je ofanziva na Rafu neophodna da se uništi Hamas, čiji je napad 7. oktobra na jug Izraela pokrenuo novi sukob na Bliskom istoku.

Izraelsku brigadu obično čini nekoliko hiljada vojnika.

Povlačenje dela vojnika je najavljeno dok se Egipat priprema da bude domaćin nove runde pregovora čiji je cilj postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Izraelska ofanziva u Gazi, pokrenuta nakon posle Hamasa na Izrael pre šest meseci, 7. oktobra, fokusirala se poslednjih meseci na jug palestinske enklave.

U Rafu je izbeglo više od milion Palestinaca koji se sklanjaju na teritoriju blizu granice s Egiptom.

Izrael 'povećava spremnost' za rat na granici sa Libanom

Izraelska vojska je 7. aprila saopštila da je dostigla "još jednu fazu" priprema za rat na svojoj severnoj granici sa Libanom, gde je provela mesece razmenjujući vatru sa Hezbolahom koji podržava Iran.

U saopštenju na svojoj veb stranici, vojska je rekla da su komandanti "spremni da pozovu i opreme sve potrebne vojnike za samo nekoliko sati... na liniju fronta za odbrambene i ofanzivne misije".

Saopštenje je usledilo nakon što je vojska saopštila da su njeni borbeni avioni napali kompleks Hezbolahovih elitnih Radvan snaga "u oblasti Hiam",kao i komandni centar u blizini Ture.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je u televizijskom govoru ranije da njegov pokret još nije upotrebio svoje "glavno" oružje i ponovio da će Hezbolah prestati sa napadima tek kada se završi rat u Gazi.

Hezbolah gađa izraelske položaje blizu granice i saopštio je da to čini kao vid podrške militantima Hamasa koji su u ratu sa Izraelom u Pojasu Gaze otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

Izrael je sve više izvodio dublje udare na libansku teritoriju, a gađao je i komandante libanske grupe Hezbolah.

Takođe je pojačala udare protiv Hezbolaha i drugih ciljeva povezanih sa Iranom u Siriji, uključujući vazdušni napad 1. aprila na konzularni odsek iranske ambasade u Damasku.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG