Dostupni linkovi

Osumnjičeni za lažiranje fakultetskih diploma u BiH pušteni iz pritvora


Jedna od uhapšenih u policijskoj akciji Index, 18. marta 2024.
Jedna od uhapšenih u policijskoj akciji Index, 18. marta 2024.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog državnog Tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenima za lažiranje i izdavanje fakultetskih diploma na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu, saopćila je ta pravosudna institucija 21. marta.

Prema rješenju koje je Sud donio 20. marta, Edina Brutus, Elma Brutus, Damir Žuga, Kaja Imširović i Hajriz Bećirović trebaju biti pušteni na slobodu.

Sud im je zabranio napuštanja mjesta boravišta, kao i sastajanje sa određenim osobama, uz upozorenje da im može biti određen pritvor ukoliko ne budu poštovali te mjere.

Sud BiH je, također, odredio mjere zabrane putovanja Mevledinu Jašareviću, kao i sastajanja s drugim osumnjičenima, odnosno Edinom Brutus, Elmom Brutus, Kajom Imširović, Damirom Žugom, Hajrizom Bećirovićem i Salvatorom Giuseppom Mariom Messinom.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je 18. marta šest osoba, sumnjičenih za lažiranje i izdavanje fakultetskih diploma na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu.

Tužilaštvo ih tereti da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu za sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

Tužitelji tvrde da su prikupili podatke da su, pod nadzorom generalne menadžerice te visokoškolske ustanove Edine Brutus, retroaktivno upisivani podataci studenata u matične knjige i izdavanje uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja.

Za te usluge su, kako tvrde, u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

XS
SM
MD
LG