Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje Miloradu Dodiku zbog kršenja odluka visokog predstavnika u BiH


Predsjednik RS Milorad Dodik ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 17. januara 2023.
Predsjednik RS Milorad Dodik ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 17. januara 2023.

U nastavku suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS u srijedu, 17. aprila saslušani su Vladimir Janković i Milka Devušić koji su tokom prošle godine bili v.d. direktori Službenog glasnika RS.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je 11. septembra prošle godine Dodika i Lukića za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, za što je zakonom propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora i zabrana obavljanja javnih dužnosti.

Dodik je optužen da je kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Miloš Lukić je optužen da je, kao tadašnji vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. godine izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništio je oba zakona 1. jula 2023. godine, dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala.

Istog dana je Schmidt, koristeći svoje Bonske ovlasti, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

Šta se dešavalo na suđenju?

Vladimira Jankovića je 4. maja 2023. Vlada Republike Srpske imenovala za v.d. direktora Službenog glasnika RS. Imenovan je na 60 dana, na prijedlog, kako je izjavio tokom suđenja, političke partije DEMOS.

Janković je stupio na dužnost 17. maja, a na bolovanje je otišao dva dana kasnije i podnio ostavku, pa je sa funkcije odstupio 24. maja.

Na pitanje Tužilaštva BiH razlozima ostavke i o tome zašto je radio samo dva dana, Janković je odgovorio kako je nakon kratkog vremena "uvidio" da ta funkcija nema veze sa njegovim obrazovanjem, te da se "nije vidio" na toj funkciji. Dodao je i kako je imao problem sa zdravljem te bio pod stresom, zbog čega je dao otkaz, ali je negirao da je to uradio pod pritiskom.

Milka Devušić je, nakon Jankovićeve ostavke imenovana kao v.d. direktorice Službenog glasnika RS. Podnijela je ostavku 8. jula, nakon što je Dodik dan ranije potpisao sporni Zakon o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u BiH u Republici Srpskoj. Tužitelji su Devušić ispitali o načinima objavljivanja propisa u Službenom glasniku RS.

Lukića je Vlada RS imenovala nakon ostavke Devušić na funkciju v.d. direktora Sl. glasnika RS.

Tokom ispitivanja svjedoka, Dodik je nekoliko puta reagirao, navodeći, među ostalima, da Tužilaštvo BiH "ne poznaje elementarne stvari" o funkcioniranju Službenog glasnika RS.

"Službeni glasnik nije tijelo koje donosi odluke da li će nešto biti objavljeno ili ne, nego kad dobije odluku djeluje po Zakonu i to radi po službenoj dužnosti", kazao je Dodik. Sutkinja Sena Uzunović upozorila je Dodika, nakon takvih istupa, da ne smije vrijeđati učesnike u postupku.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. april, a Tužilaštvo BiH je najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza.

Sutkinja Uzunović napomenula je da je Sud BiH do sada sedam puta odlagao glavni pretres zbog, kako je kazala, obaveza koje je imao Dodik i njegovi članovi Odbrane. Inače, u sudnici te ispred zgrade Suda BiH, u srijedu su se, kao i na prethodnim ročištima, okupile Dodikove pristalice.

Na suđenju se u srijedu pojavio i Goran Petronijević, kao Dodikov pravni savjetnik. On je javnosti poznat kao advokat, koji je pred Haškim tribunalom branio osuđenike za ratne zločine, bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i oficira Jugoslovenske narodne armije (JNA) Veselina Šljivančanina.

Petronijeviću je u 2022. bio i zabranjen ulazak u BiH "zbog prijetnje po sigurnost" zemlje, a zabrana je ukinuta u prvoj polovini prošle godine.

Suđenje Dodiku počelo je 5. februara, a Tužilaštvo BiH je tokom čitanja optužnice navelo kako su dokazali da Dodik nije primjenjivao odluke visokog predstavnika, iako je bio svjestan da su odluke obavezujuće.

Sud BiH je polovinom decembra prošle godine odbio žalbu odbrane koja je tražila premještanje procesa iz Sarajeva u Banjaluku.

XS
SM
MD
LG