Dostupni linkovi

Studentski samit o NATO: Prilika za uvid u dešavanja u Briselu


Sa studentskog samita SIM NATO, Beograd, 12. novembar 2013.
Sa studentskog samita SIM NATO, Beograd, 12. novembar 2013.
Više od stotinu učesnika iz 50 država sveta u narednih pet dana u Beogradu, u okviru studentskog samita SIM NATO, ima priliku da se upozna sa mehanizmom odlučivanja o najvažnijim aktuelnim političkim pitanjima u telima Severnoatlantske alijanse, ali i kako funkcioniše taj vojno-politički savez. Ta tema je međutim imala slab odziv kod studenata iz Srbije, kojih je među učesnicima svega desetak.

Sporan nuklearni program Severne Koreje, proces uništenja sirijskog hemijskog oružja i mogućnost vojne intervencije u Siriji, nestabilna politička situacija u Egiptu, prijem u NATO Gruzije i Ukrajine i neslaganje Rusije, kao i izazovi sa kojima suočavaju na Kosovu – neka od najaktuelnijih pitanja kojima se u svom sedištu u Briselu bave članice Severnoatlantske alijanse, predmet su simulacije učesnika na ovom beogradskom samitu.

Atmosfera nesumnjivo nalik na briselsku: ozbiljna lica čelnika i delegata simuliranih NATO saveta sastavljenih poput onih koji u stvarnosti odlučuju o ovim pitanjima. Alp Čerahoglu iz Turske u ulozi je potpredsednika Severoatlantskog saveta:

„Razmatramo ulogu NATO-a u rešavanju kosovskog konflikta u saradnji sa drugima. Radimo na zajedničkoj rezoluciji koju moramo usvojiti jednoglasno, jer tako ovde stvari funkcionišu. Preuzimamo uloge naših političara, što smatramo da je veoma važno. Širokih smo vidika, slobodoumni, ali radimo na tome da vidike još više proširimo“, rekao nam je Čerahoglu.

Tokom jedne od simulacija ukrštala su se koplja i o Siriji, po mnogima gorućem svetskom pitanju Delegacije koje čine studenti diskutovale su o vojnoj intervenciji. Dok su jedni zagovarali akciju, drugi su se protivili zbog bezbednosti civila.

Sa učesnicima samita razgovaramo tokom izazovne teme – Kosova. Na ovoj sesiji međutim nema predstavnika Srbije, čiji su studenti prema broju prijavljenih veoma slabo zainteresovani za učešće na samitu na kome mogu dosta da nauče o NATO-u. Tako da nije bilo nikoga ko bi mogao da ponudi eventualni kontrargument ili se saglasi sa Lazarom Kristijanuom koji je kao posmatrač predstavljao Kosovo.

„Predložiću zakonski okvir kako bi Kosovo postalo punopravni član NATO-a. Nadam se da će ga moje kolege delegati podržati što će rezultirati time da Kosovo posle ove simulacije postane član NATO-a“, pojašnjava svoju inicijativu Kristijanu.

Nezainteresovanost studenata iz Srbije

Osim uloge, značaja i funkcionisanja NATO-a, studentima se ovde pruža prilika da debatuju o značajnim temama, usavrše jezik, uvere se u to kako žive njhove kolege iz drugih zemalja i eventualne predrasude ostave iza sebe. To je, objašnjava, Astamar Gumba, koji poslednjih godinu dana studira u Crnoj Gori najznačajnije iskustvo koje nosi sa studentskih putovanja. Preneo nam je i deo onoga što je naučio u prethodna dva dana.

„Ovakvi seminari mogu popraviti imidž NATO-a. Da se pokaže da to nije nikakvo zlo. To je samo mehanizam, ali i mogućnost. Važno je što u donošenju odluka učestvuje više od 37 država. To je samo instrument čiji možete biti deo i koristiti ga onoliko koliko i drugi. Ne morate biti samo okrenuti sebi, već pokušati i saradnju sa drugima“, objašnjava Gumba.

Svrha okupljanja mladih na SIM NATO 2013 samitu je ukazivanje da među njima ima mnogo onih koji su kadri da preuzmu najodgovornije diplomatske pozicije i sa podjednakom odgovornošću odlučuju poput zvaničnika koji to zaista čine u Briselu, objašnjava jedan od organizatora Dejan Živanić. Upadljivo odsustvo srpskih studenata Živanić tumači još aktuelnim predrasudama zbog NATO intervencije 1999. godine.

Očekuje ipak da će i to proći, podsećajući da je Srbija već sedam godina članica Partnerstva za mir, značajnog programa koji se vodi pod okriljem Severnoatlantske alijanse.

„Najveći razlog zbog koga se nisu odazvali je upravo sama debata koju mi vodimo. Verujem da im to najviše bode oči i da je to jedan od razloga zbog kog nismo spremni na takve simulacije. Verujem da će ovih desetak ljudi koji svi dolaze sa studija političkih i pravnih nauka, svakako moći da prenesu svojim kolegama i koleginicama poruku samita da je ovo samo debata. Na kojoj se mladima pruža prilika da vide nešto što se realno dešava u Briselu“, zaključuje Živanić.

SIM NATO 2013 organizuje Asocijacija za međunarodnu saradnju i dijalog, a samit u Beogradu traje do 15. novembra.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG