Dostupni linkovi

Makedonija: Stranke zbog izbora u minusu


Nenadležne institucije, arogantna vlast, nesposobna opozicija, nevladine organizacije koje samo notiraju primedbe, ali ih niko ne sluša i kao produkt svega toga, partijski računi za vreme izbora ostaju nerazjašnjena tema, zaključak je poznavalaca ove problematike. I ove izbore najveći deo partija je završio sa velikim minusom, odnosno više su trošili nego što su uspeli da skupe na osnovu donacija i drugih prihoda.

Ali to nije ništa novo, novac za kampanje je problem već mnogo godina, ali do sada su institucije ostajale neme i nijedan slučaj nije rešen. Pitanja kao što su - gde su pare, odakle su, da li su donatori pravi ili ne, kako se popunjavaju milionski minusi na računima, ostaju neodgovorena.

Nevladina Transparency international Makedonija je najavila krivične prijave za organizatore kampanja vladajucih VMRO DPMNE i Demokratsku uniju za intergraciju zbog izbornih zloupotreba. I druge nevladine organizacije na ovim , ali i na ranijim izborima, su podnosile prigovore, prijave, imale su primedbe, ali je sve ostajalo na tome, pravnog epiloga nije bilo. Predsednica Transparency international Makedonije Slagjana Taseva kaže da problem leži u nadležnim institucijama:

Koje ne rade do kraja posao za koji imaju obavezu i nadležnost u skladu sa zakonom. Znači, zakoni postoje, u njima su ove stvari uredjene, ali mi imamo problem sa činjenicom da su institucije kontrolirane od strane partija na vlasti i one ne mogu postupati ukoliko ne dobiju naredjenje ili ovlašćenje.”

Sudovi moraju postupati po krivičnim prijavama, zato što ih tako obavezuje zakon, kaže profesor Osman Kadriu. Za ovakve devijacije i anomalije su nadležni naši sudovi i postupci se moraju sprovoditi u zemlji, pa se tek onda pravda može tražiti u inostranstvu, dodaje on

“Podnosioci krivičnih prijava će moći da traže pravne lekove i pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali da bi se stiglo tamo, i u skladu sa evropskom sa našom regulativom, traži se da budu iscrpljeni svi pravni lekovi u redovnom pravnom postupku pred našim sudovima, pa tek onda u roku od šest meseci posle pravosnažnosti odluke, može se inicirati postupak u vidu aplikacije pred Evropskim sudom.”

Partijski izveštaji o finansiranju izbora dostavljeni Državnoj komisiji za sprečavanje korupcije pokazuju da su skoro sve partije trošile više nego što su skupile. Radi ilustracije, vladajuća VMRO DPMNE je potrošila najviše novca, odnosno u zadnjih osam dana kampanje njihov minus je oko 590 hiljada evra. Demokratska unija za integraciju je u tom periodu u negativnom saldu od oko 130 hiljada evra.
XS
SM
MD
LG