Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja u osnovnim školama u Sarajevu


Škola u Sarajevu, učenik i nastavnik na času, 8. oktrobar 2021.
Škola u Sarajevu, učenik i nastavnik na času, 8. oktrobar 2021.

U 79 osnovnih škola u Sarajevu u srijedu, 17. aprila je počeo štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva sindikata učitelja i nastavnika novim standardima i normativima, koje je Vlada Kantona Sarajevo odobrila 3. marta.

U sindikatu kažu da su novim normativima umanjena dosadašnja prava nastavnicima u osnovnim školama, te da će imati više administrativnog posla za koji, kako kažu, neće biti plaćeni.

Zbog štrajka neće biti održana prva dva časa za više od 38.000 sarajevskih osnovaca, najavljeno je iz sindikata nastavnika, koji tvrdi da novi standardi i normativi poništavaju njihova postojeća prava.

Dvosatni štrajkovi upozorenja su najavljeni do "vraćanja starih normativa i ostavke resorne ministrice".

Osim štrajka, sarajevski prosvjetari su najavili i podizanje šatorskog naselja ispred zgrade kantonalne vlade.

Saudin Sivro, predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, tvrdi da se novim normativima nastavnicima ukida i plaćanje ispravki pismenih radova, održavanje roditeljskih sastanaka i informacija, terenska nastava, te vođenje pedagoške dokumentacije.

Prema normativima koji su vrijedili do marta ove godine, svaka škola je imala jednog socijalnog radnika na puno radno vrijeme. Novim, svaka škola će imati socijalnog radnika zaposlenog na pola radnog vremena.

Plate nastavnika u Kantonu Sarajevo su u posljednje tri godine povećane gotovo 50 posto. Osnovna neto plata, bez dodataka na radni staž, topli obrok, troškove prevoza i slično, iznosi 1.700 maraka (oko 800 eura).

Iz Ministarstva osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo su za Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije izjavili da prava radnika nisu ugrožena, te da su neke odredbe preciznije i jasnije uređene i prilagođene trenutnom vremenu i procesima.

Ovo je u pisanom odgovoru navela Naida Hota-Muminović, ministrica osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, koja je dodala da "nisu tačne i utemeljene" tvrdnje Sindikata da će nastavnik imati 360 manje plaćenih sati, odnosno da im neće biti plaćeno pregledanje đačkih pismenih radova.

Elma Dizdarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, također je ranije izjavila za RSE da su novi pedagoški standardi, koji se tiču učenica i roditelja, "puno bolji" u odnosu na stare, dok normative ne želi komentirati, "jer se oni uglavnom tiču rada nastavnika".

Smatra da štrajk "nije nikako dobar za učenike", jer se školska godina bliži kraju i oni se spremaju za upise u srednje škole, eksternu maturu i slično.

Nastavnici u Bosni i Hercegovini su različito su plaćeni, jer je obrazovanje u nadležnosti entiteta Republika Srpska, deset kantona u drugom entitetu, Federaciji BiH, te Brčko distriktu.

Svaki nivo ima svoje normative o platama i drugim pravima prosvjetara, svoje zakone o obrazovanju, pravilnike, nastavne planove, programe i udžbenike, posebno iz "nacionalne grupe predmeta", u koje spadaju jezik, književnosti i istorija.

XS
SM
MD
LG