Dostupni linkovi

Sarajevski nastavnici prijete štrajkom zbog vladinih reformi


Osnovna škola Grbavica u Sarajevu, arhivska fotografija iz 2020. godine
Osnovna škola Grbavica u Sarajevu, arhivska fotografija iz 2020. godine

Socijalna radnica Amra Čeligija je nakon 17 godina rada u sarajevskim školama proglašena "tehnološkim viškom", prema nedavno usvojenim novim pedagoškim standardima i normativima.

Sindikat nastavnika tvrdi da novi standardi i normativi koje je Vlada Kantona Sarajevo (KS) odobrila 3. marta poništavaju postojeća prava. Najavljuju šatorsko naselje pred zgradom Vlade KS i dvosatne štrajkove od 17. aprila "do vraćanja starih normativa i ostavke resorne ministrice".

"Od naredne školske godine predviđeno je da socijalni radnik bude zaposlen na pola radnog vremena - bez obzira koliko škola ima odjeljenja i učenika", kaže Amra Čeligija za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navodi da nije dobila otkaz, ali je proglašena 'tehnološkim viškom' u školi s 54 odjeljenja i oko 1.200 učenika.

"Morat ću raditi u još jednoj školi, s ne znam koliko odjeljenja, da bih imala punu normu", navodi.

Ona je, s još četiri socijalna radnika i pet psihologa, zaposlena 2008. godine u sklopu vladinog plana prevencije maloljetničkog prijestupništva koji je donesen nakon što su tri mladića na tramvajskoj stanici nasmrt izboli 17-godišnjeg učenika Denisa Mrnjavca.

Alma K. (identitet poznat redakciji) zaposlena je kao asistentica u nastavi u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi. Nakon što su usvojeni novi normativi, kaže za RSE da će "najvjerovatnije dati otkaz".

"Prijavljivala sam se na konkurse, ali nikad nisam dobila posao učiteljice. Plaćom od oko 1.000 maraka (oko 500 eura) u produženom boravku bila sam relativno zadovoljna, jer sam radila na pola radnog vremena, pa sam imala vremena i za svojih dvoje djece. Sad su mi rekli da ću raditi osam sati za istu plaću. Meni se to ne isplati", kazala je za RSE Alma K.

Nastavnici u BiH različito su plaćeni. Kako je obrazovanje u nadležnosti entiteta Republika Srpska, deset kantona u drugom entitetu, Federaciji BiH, i Brčko distriktu, svaki nivo ima svoje normative o plaćama. Imaju svoje zakone o obrazovanju, pravilnike, nastavne planove, programe i udžbenike, posebno iz "nacionalne grupe predmeta" gdje spadaju jezik s književnosti ili povijest.

Što kažu sindikati?

U sindikatu kažu da su novim normativima umanjena dosadašnja prava nastavnicima u osnovnim školama te da će imati više administrativnog posla, za koji, kako kažu, neće biti plaćeni.

Saudin Sivro, predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, tvrdi da se, pored ostalog, novim normativima nastavnicima ukida plaćanje ispravke pismenih zadaća, eseja, likovnih radova, tzv. roditeljski sastanci i informacije, plaćanje terenske nastave i vođenje pedagoške dokumentacije.

Saudin Sivro, predsjednik sindikata, potpisuje sporazum o iznosu nastavničkih plaća s premijerom Kantona Sarajevo Nihadom Ukom u Sarajevu, 12. 2. 2024.
Saudin Sivro, predsjednik sindikata, potpisuje sporazum o iznosu nastavničkih plaća s premijerom Kantona Sarajevo Nihadom Ukom u Sarajevu, 12. 2. 2024.

"Umanjili su nam više od 20 radničkih prava. Zapošljavali su socijalne radnike i psihologe, slikali se i time se hvalili po društvenim mrežama, a sad te ljude ostavljaju bez posla", kazao je Sivro za RSE.

Prema normativima koji su vrijedili do marta ove godine, svaka škola je imala jednog socijalnog radnika na puno radno vrijeme. Novim, svaka škola će imati socijalnog radnika zaposlenog na pola radnog vremena.

"Apsurd je da za školu koja ima 300 učenika i školu koja ima 1.300 učenika vrijedi isto i da obje imaju jednog socijalnog radnika zaposlenog na pola radnog vremena", smatra Sivro.

Dodaje i da se promjena ogleda u tome da se nastavni čas od 45 minuta više ne vrjednuje kao 60 minuta, a da nastavnik mora imati 40 radnih sati sedmično.

"Izračunali smo: godišnja primanja oko 800 nastavnika u Kantonu Sarajevo će od iduće školske godine biti manja za 3.600 maraka (nešto više od 1.800 eura)", tvrdi Sivro.

Plaće nastavnika u ovom kantonu su u posljednje tri godine povećane gotovo 50 posto i osnovna neto plaća, bez dodataka na radni staž, topli obrok, troškove prijevoza i slično, iznosi 1700 maraka (oko 800 eura).

Što kažu iz Ministarstva obrazovanja?

"Prava radnika nisu ugrožena, a neke odredbe su preciznije i jasnije uređene te prilagođene trenutnom vremenu i procesima koji se provode", kazala je za RSE Naida Hota-Muminović, ministrica osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

U pisanom odgovoru, ministrica je, pored ostalog, navela da "nisu tačne i utemeljene" tvrdnje Sindikata da će nastavnik imati 360 manje plaćenih sati ili da im neće biti plaćen pregled pismenih vježbi i grafičkih radova.

Ministrica Naida Hota-Muminović, 12. 1. 2024.
Ministrica Naida Hota-Muminović, 12. 1. 2024.

"Nastavnik s punom nastavnom normom ostvaruje puno radno vrijeme od 40 sati koji uključuju 30 sati redovne nastave i deset sati drugih radnih obaveza, što podrazumijeva punu platu", navela je Hota-Muminović.

Dodala je da je cilj da sve škole kompletiraju stručnu službu u sastavu pedagog, psiholog i socijalni radnik, kao i da je neophodno ojačati službe pri centrima za socijalni rad kroz dodatno upošljavanje socijalnih radnika. Kaže da je propisano da svaka škola može angažirati jednog socijalnog radnika na pola radnog vremena i da nije predviđeno nikakvo otpuštanje istih.

"Uzimajući u obzir da je posao socijalnog radnika uglavnom vezan za teren, tj. izvan škole, a pošto su škole obrazovno-odgojne ustanove, smatramo da je to sasvim dovoljno", kazala je ministrica osnovnog odgoja i obrazovanja za RSE.

Najavila je i da će Kanton Sarajevo sufinancirati boravak djece u produženim boravcima osnovnih škola u idućoj školskoj 2024. - 2025. godini kazavši da je novac planiran u budžetu, analiziraju se troškovi i priprema programa sufinanciranja te da je planirano da produženi boravci rade i u vrijeme raspusta.

"Velika je potreba za nastavnicima matematike, informatike, fizike, njemačkog jezika i tehničke kulture. Za većinu predmeta trend konstantan ili raste. Izrađen je prijedlog programa stipendiranja za deficitarna zanimanja", kazala je Hota-Muminović govoreći o nedostatku nastavnika.

Što kažu roditelji?

Elma Dizdarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, kazala je za RSE kako su novi pedagoški standardi, koji se tiču učenica i roditelja, "puno bolji" u odnosu na stare, dok normative ne želi komentirati, "jer se oni uglavnom tiču rada nastavnika".

Elma Dizdarević, predsjednica VRKS
Elma Dizdarević, predsjednica VRKS

"Mi smo kao udruženje u januaru dobili prijedloge izmjena. Mogli smo uložiti sugestije i sve su koje smo uputili su u potpunosti prihvaćene.

Između ostalog, mogu spomenuti da postoji plan rekonstrukcije škola iz 1978. i 1984. godine. Mi smo zatražili hitnu izmjenu kako bismo imali novi, moderni plan obnove škola i to je prihvaćeno", kazala je Dizdarević za RSE.

Dizdarević je dodala da u područnim osnovnim školama, naprimjer u Starom Gradu Sarajevo, ima sve manje učenika zbog nepostojanja produženih boravaka, iseljavanja u druge dijelove grada i slično, pa je prihvaćeno i određeno da razred može imati i16 učenika.

Smatra da štrajk koji je sindikat obrazovanja najavio za 17. april "nije nikako dobar za učenike", jer se školska godina bliži kraju i oni se spremaju za upise u škole, eksternu maturu i slično.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG