Dostupni linkovi

Uhapšena dvojica napadača na mladiće u Stocu


Uništeno vozilo nakon napada u Stocu, 7. aprila 2024.
Uništeno vozilo nakon napada u Stocu, 7. aprila 2024.

Dvije osobe, za koje se sumnja da su učestvovale u napadu na četvoricu mladića koji se dogodio 7. aprila u Stocu, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), su uhapšene.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK).

Navedeno je i da su identificirana vozila koja su učestvovala u incidentu, kao i da se za ostalim počiniteljima traga.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, nepoznati napadači najprije su udarili svojim autom u stražnji dio vozila u kome su se nalazili mladići.

Nakon toga, navodi isti izvor, su ih "izgurali sa ceste", a potom ih je bejzbol palicama fizički napala grupa od deset osoba.

Među povrijeđenima su tri igrača Fudbalskog kluba "Iskra" iz Stoca, potvrdio je ovaj klub, te naveo kako su povrijeđeni zbrinuti u mostarsku bolnicu.

Među povrijeđenima koji su zbrinuti u mostarsku bolnicu je i jedan maloljetnik.

Satler pozvao vlasti HNK na reakciju

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, tokom susreta s premijerkom HNK Marijom Buhač u utorak, 9. aprila je pozvao vlasti da urade više na prevenciji i reaguju na napad u Stocu.

Šef Delegacije Eu u BiH Johan Satler sa premijerkom HNK Marijom Buhač, Mostar, 9.april 2024.
Šef Delegacije Eu u BiH Johan Satler sa premijerkom HNK Marijom Buhač, Mostar, 9.april 2024.

"Svi građani se moraju osjećati sigurno. Povjerenje u zajednicu i kohezija su krucijalni", poručio je Sattler na mreži X nakon susreta.

Delegacija je i ranije osudila napad saopštivši kako pozivaju nadležne organe "da u potpunosti istraže, procesuiraju i osiguraju osuđujuće presude za počinitelje, kao i da učine više na sprječavanju sličnih napada".

Na napad na mladiće u Stocu reagovala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

"Sjedinjene Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije jer narušavaju socijalnu koheziju BiH i narušavaju njenu sigurnost i stabilnost", naveli su iz Ambasade.

U Stocu je, povodom napada, za utorak, 9. aprila u 17 sati, najavljeno i neformalno okupljanje građana s porukom "Recimo stop nasilju".

XS
SM
MD
LG