Dostupni linkovi

Ambasade SAD i EU osudile napad na mladiće u Hercegovini


Logo američke ambasade u Sarajevu (ilustrativna fotografija)
Logo američke ambasade u Sarajevu (ilustrativna fotografija)

"Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju sinoćnji čin nasilja i zastrašivanja nad četvoricom mladića Bošnjaka u blizini Stoca", saopšteno je ambasade SAD-a u Sarajevu.

U saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X povodom napada, koji se desio u nedjelju, 7. aprila, u Stocu, na jugu Bosne i Hercegovine, iz ambasade SAD su osudili ovaj incident.

"Sjedinjene Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije jer narušavaju socijalnu koheziju BiH i narušavaju njenu sigurnost i stabilnost", naveli su iz ambasade ističući da je napad bio "posebno užasan".

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, nepoznati napadači najprije su udarili svojim autom u stražnji dio vozila u kome su se nalazili mladići.

Nakon toga, navodi isti izvor, su ih "izgurali sa ceste", a potom ih je bejzbol palicama fizički napala grupa od deset osoba.

Među povrijeđenima su tri igrača Fudbalskog kluba "Iskra" iz Stoca, potvrdio je ovaj klub, te naveo kako su povrijeđeni zbrinuti u mostarsku bolnicu.

O napadu se oglasio i ministar raseljenih osoba i izbjeglica bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Nerin Dizdar koji je kazao kako se radi o "napadu na povratnike".

Iz Ambasade SAD su pozvali nadležne organe BiH da hitno i temeljno istraže ovaj brutalni čin, te da osiguraju da "ne postane još jedan neriješeni nasilni incident za koji niko nije kažnjen".

Pozvali su i političke lidere u zemlji da promovišu i stvore okruženje pogodno za mir i pomirenje.

Napad je osudila i delegacija EU u BiH saopštivši kako pozivaju nadležne organe "da u potpunosti istraže, procesuiraju i osiguraju osuđujuće presude za počinitelje, kao i da učine više na sprječavanju sličnih napada".

"Najoštrije osuđujemo brutalni napad na četvoricu mladića Bošnjaka, među kojima i maloljetnika, kod Stoca", navodi se na zvaničnom X nalogu delegacije EU u BiH.

XS
SM
MD
LG