Dostupni linkovi

Zaustaviti lavinu koja podsjeća na 1941.


Ognjen Kraus i rabin Lucijan Moše Prelević na komemoraciji, 15. travnja 2016.
Ognjen Kraus i rabin Lucijan Moše Prelević na komemoraciji, 15. travnja 2016.

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj odala je u petak počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Oni neće sudjelovati u službenoj komemoraciji 22. travnja kao prosvjed zbog revitalizacije i relativizacije ustaštva u Hrvatskoj. Ekstremna desnica postala je glasnogovornik vladajuće koalicije, upozorio je u Jasenovcu predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus.

Dvjestotinjak sudionika i predstavnici više veleposlanstava sudjelovali su u petak u spomen području Jasenovac na komemoraciji Koordinacije židovskih općina Hrvatske židovskim i svim drugim žrtvama nekadašnjeg ustaškog koncentracijskoglogora Jasenovac.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus o razlozima bojkota službene komemoracije sljedećeg tjedna:

"Ovo je lavina koja se kotrlja već preko godinu dana. To nas podsjeća na ono što se događalo u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj god 1941, a počelo je 1933. u Njemačkoj. Ne želimo da se to dalje valja i događa i zato smo to učinili“, kazao je Kraus.

Kolona prolazi pored vagona u kojima se nekad vozilo logoraše, Jasenovac, 16. travnja 2016, foto: Enis Zebić
Kolona prolazi pored vagona u kojima se nekad vozilo logoraše, Jasenovac, 16. travnja 2016, foto: Enis Zebić

Kraus je na novinarsko pitanje komentirao i ponašanje predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka prema Jasenovcu, NDH i i ustaškim zločinima.

"On nikada nije osudio ovaj logor, on u potpunosti relativizira stvari i nikada nije spomenuo niti rasne zakone niti ustaštvo. A u vladajućoj stranici se događada je ekstremna desnica, koja do sada nije imala nikakav značaj u ovom društvu, postala glasnogovornik vladajuće stranke“, ocijenio je Kraus.

Reagirati na ustaštvo

Na komemoraciji je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, predsjednik Glavne skupštine i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

"Razlog zašto smo se mi odlučili za ovu zanas bolnu gestu odvajanja od državne komemoracije jeste upravo taj da se shvati da je zadnji momenat da se zaustavi relativizacija ustaškoga zločina, genocida koji je počinjen u ovom i brojnim drugim logorima i izvan njih, da se shvati da je počela revitalizacija, reaktualizacija i oživljavanje ustaških vrijednosti u Hrvatskoj“, naveo je Pupvac.

Milorad Pupovac u Jasenovcu, 15. travnja 2016, foto: Enis Zebić
Milorad Pupovac u Jasenovcu, 15. travnja 2016, foto: Enis Zebić

On je zatražio od vlasti da reagiraju na pojave ustaštva i da ih se kažnjava po zakonu, a da se sa onima koji na to upozoravaju razgovara, a ne da ih se optužuje.

Počast žrtvama jasenovačkog logora dali su i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Narodne stranke – reformista i saborski zastupnik Radimir Čačić, saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin, saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i drugi. Također, vijence su položili izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman, austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff i predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih država, Njemačke, Francuske, Kanade, Nizozemske i Srbije.

Službena komemoracija održava se 22. travnja, a komemoracija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koji također iz istih razloga bokotiraju službeno obilježavanje, održat će se 24. travnja.

Srpskim žrtvama Jasenovca odat će se počast misom 22. travnja ujutro koja će biti održana u nedalekoj pravoslavnoj crkvi u Mlaki, selu u kojem je za NDH bio ženski logor.

XS
SM
MD
LG