Dostupni linkovi

Članovi Srpske liste istupili iz opštinskih izbornih komisija na severu Kosova


Sedište Centralne izborne komisije u Prištini (foto arhiv)
Sedište Centralne izborne komisije u Prištini (foto arhiv)

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valjmir Eljezi (Valmir Elezi) potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su prihvaćene ostavke četiri člana opštinskih izbornih komisija koje treba da organizuju glasanje za smenu albanskih gradonačelnika u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Ove članove opštinske izborne komisije je ranije imenovala Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Eljezi je objasnio da je 27 pojedinaca iz parlamentarnih partija bilo imenovano za članove opštinskih izbornih komisija, te da su oni iz Srpske liste bili na čelu tih komisija.

Prema Zakonu o opštim izborima, opštinske izborne komisije sprovode procese unutar jedne opštine pod monitoringom Centralne izborne komisije.

Međutim, Srpska lista je u nedelju saopštila je da neće učestvovati na glasanju za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, koje je zakazano za 21. april.

Takvu iznenadnu odluku su obrazložili time da je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti "učinio sve" da glasanje ne uspe.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek na pres-konferenciji u Severnoj Mitrovici rekao kako birački spiskovi "ne odslikavaju realno stanje na terenu" jer je uvećan broj Albanaca na biračkim spiskovima.

Za ove svoje tvrdnje nije pružio nikakve dokaze.

Glasanje za smenu gradonačelnika na severu Kosova se odvija nakon što je Centralna izborna komisija verifikovala potpise koji su prikupljeni u okviru peticije na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova.

Ovo uputstvo je doneseno u septembru prošle godine sa ciljem da se otvori put za raspisivanje novih izbora na severu, gde su albanski gradonačelnici došli na vlast jer su Srbi bojkotovali izbore.

Da bi predstojeće glasanje za smenu gradonačelnika bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani koja ima zakonski rok između 30 i 45 dana da raspiše vanredne izbore.

XS
SM
MD
LG