Dostupni linkovi

Ko može da zaustavi Zukorlića?


Opet ćemo tražiti zatvaranje gradilišta: Almir Leković, načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove
Opet ćemo tražiti zatvaranje gradilišta: Almir Leković, načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove

Nelegalna gradnja Fakulteta za islamske studije u centru Novog Pazara poslednjih dana jedna je od glavnih priča u državu koja se, kako je to vlast tvrdila pred svake izbore, bori protiv kriminala i korupcije. Prvi čovek ovog fakulteta je predstavnik vlasti, narodni poslanik Muamer Zukorlić, a lokalna vlast već dugo ne može da zaustavi nelegalne radove – jer nema podršku države i policije.

Ovaj slučaj razbuktao je medijski rat između dva najuticajnija sandžačka političara Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića.

Jedan drugome su uputili teške reči, nakon što Ljajićeva vlast u ovom gradu ne uspeva da zaustavi radove, za koje sa ovog Fakulteta tvrde da su iznuđen proces.

Novopazarska lokalna samouprava je do sada zbog nelegalne dogradnje oko 800 kvadrata Fakulteta za islamske studije donela dva rešenja o zatvaranju gradilišta i uklanjanju objekta, devet zahteva policiji za asinstenciju, koja je izostala zbog bezbednosnog rizika, kao i tri krivične prijave.

Radove izvodi Islamska zajednica u Srbiji, koju je do poslednjih izbora ove godine predvodio Muamer Zukorlić, sada narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Almir Leković kaže da lokalna samouprava nema mehanizam prinude, te da je u ovoj situaciji potrebno da država pokaže svoju moć.

"Samo u slučaju nelegalne gradnje na Gradskom trgu u Novom Pazaru nemamo adekvatnu reakciju države. Nastavljamo dalju borbu mehanizmima koje imamo. Opet ćemo tražiti zatvaranje gradilišta, slaćemo zahteve policiji za asistenciju. Šta će dalje biti u ovom trenutku, ne znam. Može da se desi da bude onako kako zakon nalaže u relativno kratkom roku ukoliko bude saradnje sa drugim republičkim institucijama. Tu, pre svih, mislim sa policijom. Osim toga, očekujem epilog ovog slučaja i na sudu od strane tužilaštva", rekao je Leković.

On ističe da zakoni i procedure moraju biti jednaki za sve građane i da je svima građevinska dozvola potrebna na svakoj lokaciji i za svaku promenu prostora.

Oglasile su se i inspekcijske službe koje tvrde da objekat nije bezbedan, da postoji velika opasnost od njegovog urušavanja koje može imati tragične posledice.

Zgrada Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru
Zgrada Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru

Međutim, prodekan i PR Fakulteta za islamske studije, Admir Muratović, tvrdi da je nelegalna gradnja iznuđen proces i reakcija na činjenicu da već 20 godina Islamska zajednica nije dobila ni jednu dozvolu za izgradnju objekata, iako je podnosila zahteve i neophodnu dokumentaciju.

"Imamo oko 300 studenata, prostorni kapaciteti su nam veoma oskudni, tako da smo bili prinuđeni da krenemo u ovaj proces. Dogradnjom oko 800 kvadrata ćemo dobiti tri nove učionice, veliki hodnik, salu za tribine, biblioteku i labaratoriju za strane jezike. Postoje politički subjekti koji svoje delovanje uglavnom baziraju na dnevnoj politici i ukoliko procene da im to može doneti poene aktuelizuju našu izgradnju", ističe Muratović.

Međutim, konstatuje Admir Muratović, ne vidi se želja za sistematskim rešenjem jer u Novom Pazaru, poslednjih deset godina, buja divlja gradnja.

"Kada politika odustane od pritiska na Islamsku zajednicu i kada nas bude tretirala kao Srpsku pravoslavnu crkvu, biće otklonjeni svi problemi. Dakle, sigurno nije normalno stanje da neko gradi bez dozvole, to je privremena situacija na koju smo prinuđeni", smatra Muratović.

On ističe da su oni spremni da ispoštuju sve zakonske procedure, ali da sumnjaju u volju vlasti da im izda dozvolu, kao i da nadogradnjom ovog objekta neće poremetiti autentičnost centra grada.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link

U novopazarskoj lokalnoj samoupravi priznaju da u gradu ima još nelegalnih objekata, te da je divlja gradnja pojačana poslednjih meseci, jer su ljudi ohrabreni činjenicom da se Fakultet za islamske studije širi bez dozvole.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG