Dostupni linkovi

Srbija podržava Lajčakov proces formiranja Zajednice sa srpskom većinom, rekao direktor Kancelarije za Kosovo


Muškarac šeta glavnom pešačkom ulicom na severu Mitrovice na Kosovu, 21. aprila 2024.
Muškarac šeta glavnom pešačkom ulicom na severu Mitrovice na Kosovu, 21. aprila 2024.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu izjavio je da Srbija podržava proces za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Na sastanku na kom je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i predstavnik Delegacije Evropske unije bilo je reči o neophodnosti formiranja Zajednice, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je.

Petković i Đurić su ponovili stav Beograda da nacrt Statuta Zajednice koji je izradila EU, a koji se tiče nadležnosti i strukture, onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. godine, može da bude dobra osnova za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu Zajednice.

Petković je rekao da je delegacija Beograda imala nekoliko konstruktivnih sastanaka prošle godine o Nacrtu Statuta Zajednica sa ekspertima EU.

Ukratko o Zajednici opština sa srpskom većinom

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je dogovoreno još 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Potom su 2015. dogovoreni i principi, za koje je Ustavni sud Kosova iste godine utvrdio da nisu u potpunosti usklađeni sa zakonima Kosova, te da se tako nešto može uraditi statutom ili podzakonskim aktom Vlade.

Zbog toga je Kosovo odbijalo da formira Zajednicu uz obrazloženje da može biti štetna po unutrašnje funkcionisanje zemlje.

U međuvremenu su zapadne diplomate izradile nacrt statuta za formiranje Zajednice i dostavile ga Kosovu i Srbiji.

Dve strane su najpre ovaj statut prihvatile u načelu, ali je premijer Aljbin Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 19. marta rekao da ga ipak ne prihvata.

"Ali su nažalost ti razgovori zastali onog trenutka kada je (premijer Kosova Aljbin) Kurti doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara", navodi se u saopštenju.

Centralna banka Kosova zabranila je upotrebu dinara 1. februara.

Srpska delegacija je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo, pored izrađenog Nacrta statuta Upravljačkog tima, prihvatila i rad na Nacrtu statuta EU, i to u delu koji se bavi konkretnim koracima na formiranju Zajednice.

Lideri Srbije i Kosova su u februaru prošle godine postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U martu iste godine, u Ohridu je usaglašen aneks primene.

Ni Priština ni Beograd nisu preduzele nijedan korak ka primeni dogovorenih odredbi sporazuma i aneksa.

Kosovska strana odbija da radi na implementaciji ključne tačke, formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Srpska stranaje s druge strane u više navrata potvrdila da neće primeniti sve odredbe iz sporazuma, pogotovo one koje se odnose na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG