Dostupni linkovi

Stano: 'Nedostatak političke volje razlog zastoja u primeni dogovora Srbije i Kosova'


Portparol Evropske unije Peter Stano
Portparol Evropske unije Peter Stano

Zvaničnici Evropske unije (EU) su mišljenja da je nedostatak političke volje političara na Kosovu i Srbiji razlog što nema napretka u primeni dogovora koji su lideri postigli prošle godine, izjavio je 29. aprila portparol EU Peter Stano.

"Možete pomoći nekome samo onoliko koliko je spreman da prihvati pomoć. EU ne tera partnere. Partneri su se dobrovoljno izjasnili da jednog dana žele da uđu u Evropsku uniju", izjavio je Stano na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li Brisel smatra da je doživeo neuspeh u tome da ubedi obe strane da primene ono što su dogovorili.

On je potvrdio spremnost evropskih insitucija daa nastave sa radom u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Mandat specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka ističe u avgustu. Već je potvrđeno da mu nakon toga neće biti produžen mandat budući da je izabran za ambasadora EU u Švajcarskoj.

Takođe, i evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) je na kraju mandata jer će se nakon evropskih izbora koji će biti održani u junu, izabrati novi čelnici evropskih institucija, uključujući i funkciju visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost.

Stano je na konferenciji za medije istakao da je uspeh posredovanja EU u dijalogu ograničen u odnosu na volju strana koje pregovaraju.

"Ako pokušavate da pomognete partnerima, a oni ne žele da im se pomogne i stalno dolaze upirući prstom u onog drugog, sa podizanjem novih prepreka, delujući jednostrano, bez koordinacije, bez konsultacija, onda možete samo onoliko koliko oni to dozvoljavaju", rekao je Stano.

Lideri Srbije i Kosova su u februaru prošle godine postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U martu iste godine, u Ohridu je usaglašen aneks primene. Međutim, dokumenta nisu potpisana, jer je to odbio da uradi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bez obzira na to što sporazum i aneks za njegovu primenu nisu potpisani, EU smatra da je dogovor pravno obavezujući za obe strane.

Ni Priština ni Beograd nisu preduzele ni jedna korak ka primeni dogovorenih odredbi sporazuma i aneksa. Kosovska strana odbija da radi na implementaciji ključne tačke, koja se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Srpska strana, sa druge strane, je u više navrata potvdila da neće primeniti sve odredbe iz sporazuma, pogotovo one koje se odnose na, kako se navodi, "crvene linije", poput nesmetanog članstva Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

To je u pisanoj formi potvrdila bivša premijerka Srbije Ana Brnabić koja je, u decembru prošle godine, Briselu uputila pismo potvrdivši da Beograd neće primeniti sve odredbe sporazuma sa Kosovom.

Kosovo je u procesu za prijem u punopravno članstvo u Savet Evrope. Zvaničnici Srbije aktivno rade na tome kako bi se članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji sprečilo.

XS
SM
MD
LG