Dostupni linkovi

Vučić: Odgovor Srbije na Kosovo u Savetu Evrope biće snažan


Aleksandar Vučić, decembar 2023.
Aleksandar Vučić, decembar 2023.

Reakcija Srbije o eventualnom prijemu Kosova u Savet Evrope biće snažna i odgovorna, izjavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

On je u obraćanju javnosti 29. marta rekao da još ne želi da govori kakva će tačno odluka biti.

"Nastavićemo da razgovaramo, spreman sam da saslušam mišljenje Skupštine i Vlade. Pripremićemo se i čekati", naveo je Vučić.

Ocenio je da evropska inicijativa za Kosovo u Savetu Evrope dolazi bez uslova za Prištinu, uprkos dogovorima iz Briselskog sporazuma od pre 11 godina da je prvenstvena obaveza formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZOSSV) na kosovskom severu.

"Iako su formalno na snazi evropske sankcije Kosovu zbog nesprovođenja dogovorenog, u proteklih godinu dana Priština je učestvovala na svim zapadnim međunarodnim forumima", rekao je Vučić.

'Srbija i dalje na evropskom putu'

Ocenio da se Srbija nalazi u teškoj političkoj situaciji, ali da nije odustala od evropskog puta.

"Aktuelni položaj Srbije posledica je spoljnog pritiska zbog naše vojne neutralnosti i odluke da ne uvedemo sankcije Rusiji. Zapadne zemlje su pod velikim pritiskom zbog napredovanja ruskih snaga u Ukrajini i budućih političkih poruka iz Moskve o kosovskom presedanu", izjavio je Vučić.

U kontekstu nezavidne pozicije Srbije, Vučić je rekao da se očekuje da će 27. aprila na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija biti rezolucija o genocidu u Srebrenici koju će predložiti Nemačka i Ruanda.

"Ovo se donosi da srpski narod bude kažnjen zbog svoje spoljnopolitičke orijentacije, slobodarske i nezavisne politike, i da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

'212.000 raseljenih sa Kosova'

Izneo je podatak da je registrovano 212.000 izbeglih i interno raseljenih sa Kosova, rekavši da je Srbija dala predloge za njihov povratak.

"Ali odgovora Prištine nema, jer je za njih to apsolutno neprihvatljivo", dodao je Vučić.

Ponovio je da zvanični Beograd ne razmišlja o priznanju kosovske državnosti.

"Nismo za nezavisno Kosovo", zaključio je Vučić.

U ovom obraćanju izneo je podatak da je od dolaska vlasti Aljbina Kurtija na vlast u Prištini na Kosovu bilo 494 etnički motivisana napada na kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

XS
SM
MD
LG