Dostupni linkovi

Sa protesta ispred ambasade SAD u Beogradu zatražena zaštita prava Srba na Kosovu


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu, fotografija iz arhive.
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu, fotografija iz arhive.

Ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu održan je protest sa zahtevom da se zaštite prava Srba na Kosovu.

Par desetina građana okupilo se na poziv organizatora koji su se predstavili kao predstavnici Srba raseljenih sa Kosova.

Prema rečima organizatora, cilj protesta je da se pozovu SAD da se "zauzme" za to da Srbi raseljeni sa Kosova mogu da ostvare svoja prava, kao i za zaštitu prava srpske manjine na Kosovu.

"Ljudi su mnogo uplašeni, ne smeju da obiđu imanja, grobove, vlada strah, ali najgore je što i naša Vlada (Srbije) nema nikakvu zainteresovanost za ljude koji tamo žive", naveo je jedan od organizatora Boban Dončić.

Najnoviji problemi na relaciji Beograd - Priština nastupili su nakon što je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova 1. februara, čime je ukinuta mogućnost plaćanja u dinarima.

Srbija kroz sistem paralelnih institucija isplaćuje Srbima na Kosovu plate, penzije i dodatnu pomoć.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozivala Kosovo da odloži primenu odluke CBK o ukidanju dinara, izražavajući zabrinutsost da bi ona mogla imati negativan uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu, te da može povećati etničke tenzije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je 12. februara da neće odustati od odluke da evro bude jedina valuta za plaćanje na Kosovu, ali je rekao da poštuje zahteve međunarodnog faktora po ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG