Dostupni linkovi

Sporazum o readmisiji sa Kosovom podijelio poslanike


Granični prelaz između Kosova i Crne Gore - ilustracija
Granični prelaz između Kosova i Crne Gore - ilustracija
Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o readmisiji, odnosno vraćanju lica koja nelegalno borave na teritoriji druge države, bio je tema u crnogorskoj Skupštini.

Rasprava o ovom sporazumu je ponovo otvorila priču o crnogorskom priznanju nezavisnosti Kosova, zaoštravanju odnosa sa Srbijom.

Postavlja se pitanje koje su koristi i eventualne štete sporazuma o readmisiji sa Kosovom.

U cilju efikasnije borbe protiv ilegalne migracije, Crna Gora ima interes da sa republikom Kosovo zaključi sporazum o readmisiji čime će biti stvoreni pravni uslovi bezbjednog vraćanja lica koja nelegalno borave na teritoriji dvije države, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Osman Subašić u skupštini Crne Gore.

"Cilj donošenja zakona je stvaranje uslova za stupanje na snagu sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o vraćanju i prihvatanju lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit", kaže Subašić.

Sporazum sa Kosovom o readmisiji je oštro kritikovan od strane dijela opozicionih stranaka i tokom kojeg su se čule kvalifikacije na račun nezavisnosti Kosova i Vlade Crne Gore koja je priznala nezavisnost Kosova. Sporazum o readmisiji, po opoziciji predstavlja kontinuitet ranije odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova čime se kako je rečeno čini šteta Srbiji.

"Ovo je jednostavno štancovanje dokumenata kojim se želi u datom trenutku da se zaoštre od strane državnog rukovodstva ionako zaoštrene odnose sa nama najznačajnijom susjednom državom – Srbijom", kazao je poslanik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović.

Opoziciona Nova srpska demokratija se takođe usprotivila potpisivanju sporazuma sa Kosovom, čiji je poslanik Budimir Aleksić ocjenio da će taj sproazum štetiti međunacionalnim odnosima unutar Crne Gore i međudržavnim odnosima sa Srbijom te da građani Crne Gore neće imati koristi od sporazuma sa Kosovom.

"Kosovo i Metohija predstavljaju dio Srbije i naš stav dijeli većina građana Crne Gore. Po nama će korist od ovog zakona imati isključivo pojedinci iz svojih razloga, privatnih interesa koji na taj način pomažu izgrađivanje institucija lažne države Kosovo", kaže Aleksić.

Demokratska pravila

Na drugoj strani partije vladajuće koalicije su odbacile tvrdnje opozicije, posebno onaj dio da će sporazumom o readmisiji sa kosovom biti narušeni odnosi sa Srbijom.
Skupština Crne Gore, april 2011.
Skupština Crne Gore, april 2011.

"Sa kojom bi to državom ova otvorena pitanja koja ima Crna Gora sa Kosovom trebalo da potpiše. Ne mislite valjda sa Makedonijom, ne mislite valjda sa Albanijom, ne mislite valjda ni sa Vladom Srbije koja o ovome jednostavno neće da pregovara, jednostavno ne prihvata da rješava unutrašnja pitanja Kosova ove vrste", kazao je Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

"Ovo je u punom interesu države Crne Gore i njenih građana i tiče se samo ovoga i ne tiče se toga kako je ko gledao prije dvije ili tri godine na status Kosova", kaže Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije.

Albanske nacionalne partije su pozdravile sporazum između Crne Gore i Kosova. Genci Nimanbegu iz partije FORCA je rekao da očekuje i druge sporazume.

"Mi iz albanskih partija moram da kažem radosni smo zbog ovakvog ugovora, raduje nas i to što će uskoro, nadamo se što prije Vlada Crne Gore razmijeniti ambasadore sa Republikom Kosovo", naveo je on.

O statusu Kosova je nastala je kratka rasprava sa poslanikom Nove srpske demokratije Slavenom Radunovićem koji je osporio snagu međunarodnog priznanja Kosova.

"Od 6 milijardi građana na planeti Zemlji preko 5 milijardi ne priznaje Republiku Kosovo. To što je priznaje jedan značajan broj važnih zemalja samo govori da je ona proizvod interesa tih zemalja, a ne nikakve pravde i nikakve slobodno izražene volje", ocijenio je Radunović na šta je Genci Nimanbegu odgovorio:

"Da li vaša stranka i vi lično težite da se integrišete sa ovih 5 milijardi ili ovom jednom milijardom. Da li te demokratske principe i standarde želite da usvojite od ovih 5 milijardi ili od ove jedne milijarde koja priznaje Kosovo? Mislim da je i vama definitivno jasno da su ove granice sada tu za malo duže vremena i da treba da radimo na poštovanju demokratskih pravila i za jedne i za druge".
XS
SM
MD
LG