Dostupni linkovi

Spor „Dana“ i Canovića riješiti mirno


Kongres SDP
Kongres SDP

Kemal Canović, član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, koji je optužio list „Dan“ za islamofobiju zbog navoda dnevnog lista da su njegova djeca boravila u Siriji, saslušan je u policiji zbog moguće prijetnje upućene novinarima „Dana“ u izrečenoj aluziji na francuski list „Šarli Ebdo“.

Canović za RSE odbacuje da je uputio prijetnju novinarima, ali je potvrdio da se jedan njegov sin nalazi u Siriji, sa kojim nema kontakt godinama unazad. Iz dnevnog lista „Dan“ su se založili za mirno rješenje spora.

Canović je saopštio za naš radio da je tokom saslušanja u policiji rekao da je čuo da jedan njegov sin živi u Siriji, da sa njim nema bilo kakav kontakt godinama unazad, ali i da policiji nije rekao da njegov sin pripada radikalnim islamistima i da ratuje u Siriji, kako je to objavio dio domaćih medija pozivajući se na nezvanične izvore u policiji:

„Ne. Ja sam rekao da on živi u Siriji od prije rata. Nikakav kontakt nemam s njim. Ja sam rekao da on živi i da je bio oženjen prije rata u Siriji i nije mogao da izađe. Čim je otišao tamo, on se oženio. Njemu je žena iz Sirije. Ona nema pasoš ni papire. I nije mogao da izađe. Nikakav kontakt s njim, on je pobjegao od mene još prije pet godina. Bio je jedno vrijeme u Turskoj, to sam čuo i ne interesuje me. On mene u životu ne interesuje. Tako da ne podržavam to, trebalo je da izađe i da bježi otud.“

Do saslušanja u policiji Kemala Canovića došlo je nakon njegove neuobičajeno oštre izjave tokom kongresa Socijaldemokratske partije čiji je funkcioner, a reagujući na pisanje dnevnog lista „Dan“ koji je objavio da Canovićeva dva sina ratuju u Siriji, a da je njegova kćerka jedno vrijeme provela na tamošnjem ratištu. Canović je potom, u društvu jednog sina koji studira u Sarajevu, demantovao da njegova djeca ratuju u Siriji:

„Monstruozne laži, stavljajući sliku meni nepoznatog čovjeka, a potpisujući ga dolje kao Kenana Canovića i svrstajući ga da ratuje u Siriji. A on je student na univerzitetu u Sarajevu. Nikada nije bio u Siriji niti podržavao tu ideologiju. I zato sam morao da ga dovedem.“

Uz to, on je u srijedu optužio dnevni list „Dan“ za islamofobiju i napravio aluziju na francuski list „Šarli Ebdo“ čijih je 12 novinara ubijeno u terorističkom napadu zbog objavljivanja karikatura. To su u dnevnom listu „Dan“ shvatili kao prijetnju i zahtjevali reakciju bezbjednosnih institucija, zbog čega je Canović saslušan u policiji. Canović je policiji saopštio da nije prijetio novinarima „Dana“, već da je „Šarli Ebdo“ pomenuo u kontekstu antiislamizma:

Nema teorije i ne stoji da sam ja ikome prijetio, ali su tim pisanjem povrijeđena moja vjerska i nacionalna osjećanja.“

Nikola Marković
Nikola Marković

Kakav će biti epilog ovog slučaja zavisi od obje strane u sporu i pravosuđa. Zamjenik glavnog urednika „Dana“ Nikola Marković je pohvalio brzu reakciju nadležnih, ali se založio za mirno rješenje spora u ovom slučaju, a jedan od koraka je izvinjenje Canovića zbog izrečene aluzije na francuski list.

„Vjerujem da će nadležni odreagovati i dalje kako treba, da će Agencija za nacionalnu bezbjednost učiniti procjenu bezbjednosnog stanja članova naše redakcije. A vjerujem da je u dobroj mjeri i lice koje izreklo takve ocjene i samo postalo svjesno njihove težine i nadam se da se pokajalo. Nikme ne bi trebalo da bude cilj zaoštravanje situacije i mi u 'Danu' bili bismo spremni da pređemo preko ovoga ukoliko se Camović izvini našoj redakciji zbog neprimjerene aluzije. Mislim da je to u interesu svih, a da ćemo tako poslati poruku da postoje načini, da kažem, za mirno rješavanje sporova svake vrste“, zaključio je Marković.

XS
SM
MD
LG