Dostupni linkovi

Spirala nasilja nad zdravstvenim radnicima u regionu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Crnogorski ljekari prekinuli su u petak rad na 15 minuta u svim zdravstvenim ustanovama, u znak protesta i solidarnosti povodom ubistva kolege Slobodana Lukića iz Kraljeva.

Nasilje nad zdravstvenim radnicima sve je izraženije kako u regionu tako i u Crnoj Gori gdje je kulnimiralo u februaru upadom huligana iz Zagoriča u prostorije Urgentnog centra.

Pedeset ljekara i članova medicinskog osoblja ispred ulaza u Kliničko-bolnički centar u Podgorici minutom ćutanja su odali počast kolegi iz Kraljeva koga je ubio nezadovoljni pacijent.

Od devet sati do 9 i 15 svi ljekari u KBC izuzev Hitne službe i operacionog bloka prekinuli su rad.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Crne Gore Vladimir Dobričanin kazao je da nasilje nad zdravstvenim radnicima ne jenjava i da je krajnje vrijeme da se toj profesiji vrate ugled i mjesto koji joj pripadaju:

“Danas smo se skupili ovdje u ime crnogorskog zdravstva da odamo poštu kolegi Slobodanu Lukiću i ja vas pozivam da svi date svoj doprinos da ovu struku nakon godina satanizacije koja je kulminirala ubistvom 66-godišnjeg doktora iz Kraljeva, da pokušamo svi da vratimo ovu struku tamo gdje pripada.”

Ubistvo doktora Lukića u Srbiji trebalo bi da bude alarm za nadležne u Crnoj Gori da zaustave spiralu nasilja nad ljekarima u domaćim zdravstvenim ustanovama.

Naime, napadi na ljekare kulminirali su sredinom februara kada je grupa huligana iz Zagoriča skoro tri sata maltretirala osoblje Urgentnog centra, slomila vrata na toj zdravstvenoj ustanovi, vrijedjala i nasrtala na policiju.

Takođe, mediji su pisali o slučaju kada su dva muškarca ušli u operacionu salu i predstavili se kao službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i o slučaju mladića koji je ušao u hirušku salu i tokom samog čina operacije prijetio hirurgu smrću.

Najizloženiji napadima su Dom zdravlja, Hitna pomoć i naročito Urgentni centar.

Medicinari koji su se okupili da odaju počast ubijenom kolegi iz Srbije kažu da im je bezbjednost svakodnevno ugrožena:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Direktan link


Problem učestalih napada na zdravstvene radnike je toliko eskalirao da je došao i do Skupštine Crne Gore u kojoj je krajem marta održano konsultativno saslušanje ministara unutrašnjih poslova i zdravlja: Raška Konjevića i Miodraga Radunovića, čelnika nekoliko zdravstvenih institucija i predstavnika dva sindikata zdravstva.

Ljekari od države traže da ih zaštiti, poručuje doktor Predrag Bajić:

“Mi smo pokrenuli inicijativu da doktori dobiju status službenog lica i naši napori ići će u tom pravcu. Mislimo da je to jedini način u ovom trenutku da zaštitimo sebe sve dok se neke promene u društvu ne dogode i neke stvari po nas dođu u neko normalno stanje.”

Bajićev kolega, hirurg Velibor Majić kaže da su osim napada, uvreda i provokacija ljekari izloženi i medijskom nasilju:

“Pojedini novinari nam bukvalno crtaju mete, a užasan je osjećaj kada znate da 20 godina bukvalno dajete sebe pacijentima da im pomognete, prema svakome se ponašate kao da vam je najrođeniji i kao da vam je dio porodice, a onda osvićete na stubu srama. To je užasan osjećaj. No, nije su samo mediji odgovorni nego kompletna društvena klima jer živimo u vremenu i na prostoru u kojem 90 posto ljudi ne zna ko su naši čuveni ljekari koji su svjetski priznati ali svako od njih zna ko jo koja rijaliti zvijezda, što je obukla i što je izjavila. To je nešto što nam je donijela tranzicija, na žalost.”
XS
SM
MD
LG