Dostupni linkovi

Smrt zbog lopate uglja


Posao umjesto smrtonosnih jama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Posao umjesto smrtonosnih jama

Smrt trojice mladića, od kojih je najstariji imao 30 godina, paralizirala je život u zeničkom selu Gradišće, smješteno u blizini deponije Rača.

U Zenici tuga i šok nakon jučerašnje smrti trojice mladića na deponiji Rača koji su se, prema nalazima obdukcije, najvjerojatnije ugušili dok su pokušavali izvaditi ugalj iz ilegalnih jama nekadašnjeg rudnika.

Mještani obližnjih sela upozoravaju da ovo nije prva nesreća na ovom području, te da je veliki broj stanovnika zeničkih sela primoran na svakodnevni rad u napuštenim jamama, kako bi zaradili da prežive.

Mještani ovog sela prepričavaju danas kako je ugalj iz ilegalnih jama bio jedini izvor prihoda za Seđada Đerahovića, Amara Arnautovića i Huseina Delića.

"Otišla su tri mlada života. Pogodilo nas je sve. Nema. Djeca su otišla dolje, u jamu, plin ih zafatio. To je to", kaže stric jednog od preminulih mladića Besim Arnautović.

Trojica mladića nisu jedini koji su bili primorani na prikupljanje željeza i cjelodnevno iskopavanje uglja iz brojnih napuštenih i opasnih jama u okolini Zenice.

'Kakvu ja imam perspektivu?'

Dan nakon nesreće, na ovoj deponiji zatekli smo Senada Talića, koji kaže da je svjestan rizika, ali i toga da bez ove deponije ne može preživjeti.

"Šta ću ja. Ja moram zaradit' koru hljeba. Pa šta zaradim? Dva'est maraka. Deset. Nekad pet maraka. Kakvu ja imam perspektivu? Nikakvu. Imam li ja ikakve šanse da nađem posao? Imam omladine koja je na birou, imam sina dvadest godina, koji ne radi nigdje. Svi smo na birou", priča Senad Talić.

Mještani Gradišća danas su ogorčeni jer kažu – nema nikoga da zaustavi tragedije na deponiji. Strahuju također da će za njih, kao i za brojna mjesta u okolini Zenice, ilegalne jame i dalje biti jedini izvor prihoda.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Stanovnici Gradišća, ali i ostalih zeničkih naselja uputili su apel nadležnima da učine nešto kako bi pomogli obiteljima preminulih mladića, ali i spriječili buduće tragedije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Međutim, predsjednik Mjesne zajednice Senad Bašić smatra da će ovo biti samo jedna od nesreća koja će, kao i prethodne, uskoro biti zaboravljena.

"Obično se digne neka prašina, dva, tri dana, do desetak dana. Poslije sve to ostaje mrtvo slovo na papiru. Jedino nekakva ljudska solidarnost, neko samoinicijativno, radi humanitarne pomoći, to očekujem. Naši ljudi, obični ljudi, su ipak spremni da pomognu. A što se tiče države – mislim da će to teško ići", konstatuje Bašić.

Trojica mladiča danas su sahranjeni na lokalnim grobljima u okolini Zenice.

XS
SM
MD
LG