Dostupni linkovi

Slučaj Marović: Skraćeni pipci budvanske kriminalne hobotnice


Svetozar Marović, Podgorica, 17. decembar 2015.
Svetozar Marović, Podgorica, 17. decembar 2015.

Zbog vjerovanja da je Budvom mogao da vlada kao svojim feudom i iste moći koja se premijeru Milu Đukanoviću pripisuje u državi a koju je na nivou ovog primorskog grada imao Svetozar Marović, Budva se često, polušaljivo, naziva i "Svetozarevo".

Od polovine decembra prošle godine, ovaj lokalni moćnik koji je bio i na najvišim funkcijama u Crnoj Gori i državnoj zajednici Srbija i Crna Gora, nalazi se u pritvoru pod sumnjom da je bio i glava budvanske korupcionaške hobotnice.

Sad je i njegov sin Miloš morao da založi stan kao garanciju da će državi vratiti 385.000 eura na osnovu sporazuma o priznanju sopstvene krivice.

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Svetozar Marović je već četiri mjeseca u pritvoru zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, a nekoliko svjedoka saradnika tužilaštva ga je označilo kao šefa kriminalne grupe koja je nezakonitim poslovima oštetila Budvu.

Maroviću su procesuirani i brojni članovi porodice, među kojima i sin Miloš koji je u međuvremenu priznao da je kriv za učešće u malverzacijama prilikom preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Prijevor iznad Jaza.

Početkom januara je izašao iz pritvora, ali ako sud potvrdi njegovu nagodbu sa Tužilaštvom, ići će na jednogodišnju robiju, a moraće da vrati i 385.000 eura, a država je u srijedu upisala hipoteku na Milošev stan od skoro 290 kvadrata.

U međuvremenu se u medijima pojavila nezvanična informacija da je i njegov otac Svetozar spreman na nagodbu za više djela koja mu se stavljaju na teret.

Budvanski odbornik opozicione Demokratske Crne Gore, Miomir Pejović, tvrdi da je kroz sve poznate slučajeve, od kojih neki još nijesu procesuirani, Opština Budva oštećena za skoro 70 miliona eura, te da bi za lokalnu samoupravu bilo od vitalnog značaja da se taj novac vrati.

"Stabilizovalo bi se izmirivanje plata zaposlenih, a povratak tog novca bi mogao da se iskoristi za sve infrastrukturne nedostatke u našoj opštini. Opština Budva izdvaja milione za koncerte raznih zvijezda, a u isto vrijeme prokišnjava krov srednje škole", kaže Pejović koji smatra da će se novac vratiti samo pod uslovom da se na predstojećim parlamentarnim izborima promijeni vlast.

Budva
Budva

Ključni akteri budvanskih afera se terete za višemilionsku štetu nanijetu Opštini Budva i državi u višeodvojenih postupaka, a u pritvoru su se, u međuvremenu, već našli: Marovićev sin Miloš, brat Dragan, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović-Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović.

Svetozara Marovića i prije pritvaranja dugo nije bilo u javnosti. Osim jednog kratkog pozdrava "svim prijateljima i neprijateljima" koji je dok su ga policajci sprovodili sa lisicama na rukama uputio prema kamerama, Marović se posljednji put javno oglasio marta prošle godine nakon objavljivanja informacije da je njegova supruga Đorđina Marović, na tajnom računu u švajcarskom ogranku britanske HSBC banke imala skoro četiri miliona dolara. Marović tada, predstavljajući se kao žrtva medijskog napada, ipak nije eksplicitno demantovao navode.

Da li se, od kada je počelo čišćenje Budve, nešto u toj lokalnoj zajednici promijenilo, pitali smo funkcionerku URA-e i Budvanku, Boženu Jelušić, koja je, naglasivši da izražava isključivo lični utisak i bez ikakvih referenci na konkretne ličnosti i događaje, rekla da je izvjestan optimizam probuđen.

"Štete koje je pretrpjela opština su enormne i ona grca u dugovima. Međutim, nakon procesuiranja određenih slučajeva, zbog nagodbi okrivljenih sa Tužilaštvom je došlo do splašnjavanja entuzijazma zato što se građanima čini da su sume koje se vraćaju samo mrvice. Građane Budve, ustvari, najviše zanima da se otuđen novac vrati", smatra Jelušić.

Čišćenje Budve je počelo još prije nekoliko godina izbijanjem medijske afere Zavala.

Sergej Polonski, januar 2014.
Sergej Polonski, januar 2014.

Skoro 45.000 kvadrata zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića, 2007. godine je kupila Zavala invest, zajednička kompanija Miraxa, ruskog tajkuna Sergeja Polonskog i Moninvesta čiji je suvlasnik bio Svetozar Marović.

Marović je nakon izbijanja afere u vezi nelegalne gradnje na Zavali odmah prodao svoj udio, a afera se pretvorila u sudski proces, ali ne za mamutsku divlju gradnju, već neregularnosti u vezi sa postrojenjem za desalinizaciju vode.

Javnost je upoznata i sa aferom u vezi sa državnim zemljištem na budvanskom stadionu Lugovi. Atraktivna parcela od više hiljada kvadrata pored Slovenske plaže ustupljena je bez ikakave nadoknade firmama koje kontroliše Darko Šarić kome se u Srbiji sudi za šverc skoro šest tona kokaina.

U ovu aferu koja je uzdrmala javnost, umiješan je šef budvanskog DPS-a i predsjednik opštinske Skupštine, Boro Lazović, koji je svojevremeno, u lokalnom parlamentu optužio opoziciju da sve u vezi sa DPS-om želi da poveže sa kriminalnim grupama.

Odgovorio mu je odbornik SNP-a, Krstom Rađenovićem, koji ga je "podsjetio" da je "dvije trećine" budvanskih DPS-ovaca već u zatvoru u Spužu.

"Gdje ste god krampom zakopali, tu je milion ili dva u nečijem džepu završilo", rekao je Rađenović.

XS
SM
MD
LG