Dostupni linkovi

Afera Mujović – nestao dio dokaza?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon što je Podgoričanin Veselin Mujović osumnjičen da je od visokog funkcionera vladajuće DPS-a Svetozara Marovića, koji se nalazi u zatvoru u Spužu, i njegove porodice uzeo novac, obećavši da će im preko veza u tužilaštvu pomoći u istragama koje se protiv njih vode, na pomolu je nova afera.

Mediji, naime, pišu da je iz policije nestao dio dokaza koje su inspektori prikupili tokom pretresa Mujovićeve kuće.

Navodno su nestala pisma koje je Veselin Mujović pisao premijeru Milu Đukanoviću, bivšem šefu crnogorske policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

O tome da nema pisama Specijalnog tužioca Milivoja Katnića je, kako pišu mediji, obavijestio šef odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dragan Radonjić, koji je prije dva dana izabran za njegovog prvog saradnika kao šef Specijalnog policijskog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Podsjetimo, Radonjić je prethodno po nalogu Katnića obavio pretres Mujovićeve kuće u podgoričkom naselju Vranići i snimio svaki predmet koji je policija uzela i uvrstila u dokaze, pa se tako i doznalo da nedostaju pisma.

Specijalno tužilaštvo je o tome, navodno, otvorilo istragu i počelo saslušanja svih policajaca koji su bili na pretresu.

U međuvremenu oglasila se Uprava policije iz koje podsjećaju da su na fotoelaboratu zabilježeni 13 pisama i dva dokumenta koji su nestali u predmetu "Hobotnica", što, kako navode, znači da je njihova sadržina sačuvana za eventualni postupak.

Svetozar Marović
Svetozar Marović

Inače, Veselin Mujović došao je u centar pažnje javnosti prije nekoliko dana kada je sopšteno da je uzeo 800.000 eura Svetozaru Maroviću, obećavajući mu da će "završiti" dobar sporazum između njegovog sina Miloša i Specijalnog tužilaštva.

Zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – prevara, Mujoviću je određen 30-odnevni pritvor.

Pravni zastupnik Svetozara Marovića, advokat Zoran Begović, nije za RSE želio je da prokomentariše detalje cijelog slučaja, kao i nove momente u vezi sa navodnim nestankom dijela dokaza protiv Mujovića.

"Sve informacije o okrivljenom Mujoviću i eventualnog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, a tiče se mog branjenika Svetozara Marovića, iskren da budem - ja sa dobio iz sredstava javnog informisanja i mimo toga nemam previše informacija koje bi imale značaj i težinu. Svi građani znaju da je on u istražnom zatvoru u Spužu i da mu je određen pritvor od 30 dana, a sve drugo ja ne mogu da komentarišem jer nemam informacije i bilo bi neozbiljno da bilo što o tome govorim sa polu informacijom ili nedovoljno provjerenom informacijom", pojasnio je Begović.

Povodom tog slučaja poznati podgorički advokat, Branislav Lutovac, je nedavno za RSE rekao da je nesporna krivična odgovornost Mujovića i Marovića, koji je preko Mujovića pokušao da utiče na istražne organe.

"Na strani osumnjičenog Mujovića postoje svi elementi krivičnog djela prevare i to najtežeg oblika koji se kažnjava od dvije do deset godina zatvora, jer je on svojim lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu osumnjičenog Marovića i na taj način mu uzeo, prema preliminarnim nalazima, 800.000 eura. Na strani Marovića postoje svi bitni elementi krivičnog djela protivzakonitog uticaja, to je krivično djelo koje se svodi na to da po zahtjevu osumnjičenog Marovića neko izvrši službenu radnju u njegovu korist koja se ne bi smjela izvršiti. Kazna za to krivično djelo je od šest mjeseci do pet godina zatvora", istakao je Lutovac.

Veselin Mujović je, po svemu sudeći, počinio krivična djela i u susjednoj Srbiji.

Tamošnje tužilaštvo za organizovani kriminal vodilo je istragu protiv Mujovića u vezi sa aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa koje se dovode u vezu sa trgovinom narkoticima.

Mujović je hapšen u Beogradu i prije šest godina jer je za njim bila raspisana Interpolova potjernica zbog falsifikovanja dokumenata i zbog prevara.

Pored toga, bio je optužen da je sa još dvije osobe od oktobra 2005. do maja 2006. od Radomira Narančića, kupca PPK "Sonta“, iznudio 120.000 eura.

On je 2008. godine za samo mjesec i po uspio da tri puta proda istu kuću i uzme kaparu od potencijalnih novih vlasnika, zbog čega su tada protiv njega podnijete tri krivične prijave.

Mediji u Srbiji su krajem 2014. godine objavili da je Marko Mišković, sin vlasnika "Delte", Miroslava Miškovića, dao 300.000 eura u kešu Mujoviću, koji mu je obećao da će ga preko veze skinuti sa optužnice.

To je, pisali su mediji, garantovao vezom sa Rodoljubom Milovićem, tadašnjim načelnikom Uprave kriminalističke policije Srbije.

XS
SM
MD
LG