Dostupni linkovi

Slijedi novo smanjenje plata u javnom sektoru


Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore je naredila novo smanjivanje plata u javnom sektoru zbog procjene da su i dalje značajno visoke u odnosu na prosječnu zaradu u državi, te da su u raskoraku sa zaradama u državnoj upravi

Izvršni direktori javnih ustanova i preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo od sljedećeg mjeseca će moći da primaju platu od maksimum 974, a niži rukovodioci 730 eura, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

"Ustanovljeno je da postoji odredjeni broj preduzeća koja nijesu u potpunosti postupila po zaključcima Vllade o smanjenju zarada iz aprila prošle godine, odnosno, da je kod većine izvršeno ograničenje zarada samo za izvršne direktore, dok se zarade ostalih članova menadžmenta nijesu mijenjale", kaže portparol Ministarstva finansija, Marija Radenović.

"Vlada je zadužila preduzeća u kojima je država većinski vlasnik da utvrde najviši iznos zarade koji za izvršne direktore ne može biti veći od dvije, a za zaposlene nižeg ranga od izvšnog direktora ne mogu biti veće od jedne i po prosječne plate na nivou države u prethodnoj godini. Osim smanjenja ličnih primanja, javne ustanove i preduzeća su dužna da izvrše racionalizaciju svih diskrecionih rashoda: službena putovanja, korišćenje službenih automobila, konsultantske usluge, autorski honorari... Radi se o kriznim mjerama i dogovoreno je da one budu kratkoročne. Ipak, ostavljen je prostor da u preduzećima koja ostvaruju pozitivne poslovne rezultate zasluge budu nagradjene kroz institut bonusa", pojašnjava Marija Radenović.

Opozicija, koja razloge za ovakvu odluku Vlade vidi, prije svega, u sve težem obezbjedjivanju prihoda za praznu državnu kasu ipak sumnja da se upravo ostavljenom mogućnošću za raspodjelu bonusa ostavlja prostor za zloupotrebe i namirivanje privilegovanog partijskog kadra.

"Uvijek se ostavlja prostor za "svoje kadrove". Koliko god da kriza bude teška, ja mislim da vlast neće ostaviti svoje tajkune i kadar", navodi funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Strahinja Bulajić.

Bulajić kaže da ga nova vladina odluka nije iznenadila.

"Mislim da se Vlada neće na tome zadržati već da će se i dalje kretati u tom pravcu. Za mene ova odluka nije neočekivana jer, valjda je već svima jasno da je Crna Gora u žestokoj ekonomskoj i finansijskoj krizi", napominje Bulajić.

Podrška sindikalaca

Prema podacima Ministarstva finansija, od rukovodećih ljudi u državnim preduzećima, u januaru je najveću platu podigao direktor Montenegro Airlines-a, Petar Glomazić - 3.600 eura, a predsjednik kompanije, Zoran Đurišić - skoro 1.700.

Istog mjeseca, plata generalnog direktora RTCG, Rade Vojvodić je bila 2.200, a predsjednika Borda direktora Crnogorske plovidbe Miodraga Kršanca - 2.300 eura.

Zanimljvo je da direktorka Plantaža, Verica Maraš koja je nekada primala najveću platu od 7.000 eura, nakon prošlogodišnje odluke o smanjenju plata, prema zvaničnim podacima, prima samo 955 eura.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa pri Savezu samostalnih sindikata, Duško Zarubica pozdravlja vladinu odluku o smanjenju plata:

"Pozdravljam mjere Vlade u dijelu koji se odnosi na plate menadžmenta", kaže Zarubica.

RSE: Ali, s obzirom na odluku Vlade da preduzeća moraju da usklade i zarade zaposlenih koji ne pripadaju menadžmentu, može se pretpostaviti da će i njihove plate ići naniže.

Zarubica: Ne znači. Misli se na zaposlene u organizacijama koje do prvog januara ove godine nijesu po zakonu bili državni službenici i namještenici pa se na njih nije ni primjenjivao Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika.

Koleginica Jasna Vukićević je pitala Budvane - kako reaguju na najavljeno smanjivanje primanja rukovodećim ljudima državnih preduzeća:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG