Dostupni linkovi

Skupština Vojvodine usvojila budžet, transparent protiv hapšenja


Transparent poslanika Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine, 29. decembar 2015.
Transparent poslanika Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine, 29. decembar 2015.

Skupština Vojvodine usvojila je budžet za narednu godinu. Vojvodina u 2016. godini imaće nešto manje od 60 milijardi dinara na raspolaganju, tačnije 57,8 milijardi dinara. Predlog budžeta je obrazložio pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski, jer je resorni sekretar Zoran Radoman uhapšen u subotu u antikorupcijskoj akciji policije. Pre početka sednice, poslanici Demokratske stranke razvili su transparent sa porukom “Dosta markentiških hapšenja”.

Pokrajinski budžet je manji nego lane, a sa raspoloživim sredstvima nije zadovoljna ni vlast ni opozicija.

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski kaže da će od skoro 60 milijardi dinara, manje od jedne četvrtine biti u rukama vojvođanskih institucija.

“Za kulturu u narednoj godini izdvojićemo četrdeset odsto manje nego ove godine, uspeli smo da sačuvamo programe poljoprivrede skoro u potpunosti. U oblasti nauke i tehnološkog razvoja biće manje novca za investicije u privredu, u oblasti sporta i omladinske politike kao i u oblasti zdravstva i socijalne politike u manjem obimu ćemo pružati podršku za funkcionisanje sportskih i zdravstvenih objekata. Svaki put kada nas neki naš vođa iz Beograda čuva od nas samih, izađemo praznih džepova. Republika je još jednom pokazala svoj ‘maćehinski odnos’”, rekao je Bugarski.

Dok koalicija na vlasti koju predvodi Demokratska stranka tvrdi da od Republike ne dobijaju sumu koja pripada Pokrajini, iz opozicije stižu drugačije tvrdnje i kritikuju raspodelu sredstava. Đorđe Milićević iz Srpske napredne stranke.

“Ovo je odraz loše politike koju sprovodi Pokrajinska vlada. Efekte te politike osećaju i građani Vojvodine u svakodnevnom životu, a štetne razmere vidimo i kroz način upravljanja tim sredstvima kroz razne pokrajinske fondove i javna preduzeća”, kaže Milićević.

Pre zasedanja Skupštine Vojvodine poslanici Demokratske stranke su razvili transparent sa porukom „Dosta marketinških hapšenja“.

Šef poslaničke grupe demokrata, Borislav Novaković kaže da zahtevaju od republičke vlasti da poštuju zakone i da prekinu sa medijskom hajkom.

“Pravi se panika. Vlast sve vreme krši zakon, sve vreme vlast najavljuje nova hapšenja, čitamo u medijima ko je sledeći. Kada se u bilo kom mediju pojave tragovi ili rečenice iz krivičnih prijava neko iz vlasti je izvršio dva krivična dela: prvo, zloupotrebu službenog položaja, drugo, odavanje službene tajne. Nemamo nijedan primer procesuiranja curenja informacija. Zapravo se ne radi o curenju informacija već o pokušaju da se unište porodice, pojedinci i organizacije. To je zapravo sistematski napad vlasti na sve one koji kritikuju“, naveo je Novaković koji je i sam nekoliko puta bio hapšen, pa zatim oslobođen sudskom presudom.

Predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić je rekao da privođenje člana Vlade ne utiče na funkcionisanje ove institucije.

“Nemamo mi problem u tehničkom smislu sa funkcionisanjem. Mi imamo problem da funkcionišemo jer ne dobijamo toliko novca koliko pripada Pokrajini. Mi dobijamo toliko malo sredstava da se bojim da će svi sekretari biti suvišni, da smo svi mi suvišni“, rekao je Pajtić.

Vučićevi naprednjaci nisu hteli da komentarišu hapšenja, ovo je potvrdio i Đorđe Milićević iz SNS-a.

“Mislim da politčari ne treba da ulaze u rad drugih državnih organa i da to zloupotrebljavaju, ostavimo istražnim i sudskim organima da rade svoj posao”, kratko je rekao.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman je priveden zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama sa državnim zemljištem dok je bio direktor novosadske filijale Poreske uprave. Tužilaštvo mu je odredilo pritvor do 30 dana.

XS
SM
MD
LG