Dostupni linkovi

Skokovi proslavili Kraljevski grad


Skakanje sa vodopada, 9. avgust u Jajcu
Skakanje sa vodopada, 9. avgust u Jajcu

Zahvaljujući međunarodnom natjecanju u skokovima s Plivinog vodopada za Jajce, njegove kulturno povijesne i prirodne znamenitosti doznalo se u cijelom svijetu. Veliki broj internet portala, novinskih agencija i elektronskih medija prenijeli su ton i sliku sa međunarodnog natjecanja u skokovima s jednog od najljepših vodopada na svijetu.

Turisti traže sadržaj a mi smo ga ponudili u potpunosti i u najljepšem svijetlu", kaže Amir Pašimalović turistički vodić iz JU Agencija za promociju kulturno povijesnih i prirodnih znamenitosti te turizma grada Jajca.

Kraljevski grad, bosanski Dubrovnik kako ga još zovu, godišnje posjeti više od stotinu tisuća turista iz zemlje i inozemstva. Na nedavno održanom međunarodnom natjecanju u skokovima s Plivinog vodopada mogli su se vidjeti turisti iz gotovo cijele Europe ali i arapskih zemalja. Bilo ih je više od pet tisuća a hoteli, moteli i ostali privatni smještajni kapaciteti bili su popunjeni upotpunosti.Grad koji ima 27 spomenika kulture nulte kategorije i koji je bio kandidat za upis na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine odlično je organizirao ovu manifestaciju.

„Prijatno smo iznenađeni koliko je medija objavilo natjecanje u skokovima s Plivinog vodopada. Među njima i NBC što nas posebno raduje.Tu su i mediji iz susjednih zemalja Hrvatske, Srbije, Slovenije. Svjetske foto agencije poput Reuters-a i AP i drugih.Dakle pozitivna slika s jednog od najljepših vodopada otišla je u svijet. To nam je i bio cilj. Da pokažemo što imamo i također da smo sposobni organizirati i međunarodna natjecanja.Godišnje samo Srednjovjekovi grad, odnosno tvrđavu posjeti više od davdeset hiljada turista. Muzej AVNOJ-a također posjeti oko 25 hiljada turista. Turisti iz Kuvajta najviše vole Katakombe, tvrđavu ali i Plivina jezera. Ako ovome dodamo i brojke vjerskog turizma posebno posjete na blagdan SV. Ivana u Podmilačju gdje na 23. i 24. juni dođe između 50 i 80 hiljada vjernika iz cijeloga svijeta onda spravom možemo potvrditi da Jajce godišnje posjeti više od stotinu hiljada turista", govori nam Amir i dodaje kako već za jesen planiraju sadnju pet tisuća ruža u parkovima Jajca, a pripremaju se i za Dane AVNOJ-a.

Kada smo nakon skokova posjetili hotele koji rade na Plivskom jezeru teško smo došli do dva mjesta. Konobari brišu znoj s lica i ne znaju kako kažu gdje "udaraju". Bašte pune gostiju, a čuju se gotovo svi svjetski jezici. Susrećem i Dominka Pejića, vlasnika hotela "Plivsko jezero" koji pomaže konobarima jer se taj dan na ručak čekalo preko jednoga sata.

„Svi kapaciteti koje mi imamo su popunjeni. Stotinu ležaja i svi puni. To nam se dugo nije desilo. Znači turisti traže sadržaj. Nije dovoljno samo jezero i zgrade. Skokovi su pun pogodak i svi se trebamo organizirati da napravimo za naše goste što više zanimljivih sadržaja jer samo tako možemo privući domaćeg ali i inozemnog gosta", govori Pejić. Gotovo identična slika je i u gradu Jajcu. Ispred ugostiteljskih objekata tražilo se mjesto više, a i posjeti kulturno povijesnim znamenitostima postali su brojniji. Turizam je zaista naša prilika, a Jajce je pokazalo da goste nije teško privući samo treba dobrih ideja i sadržaja.

  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG