Dostupni linkovi

Protest Sirijaca: Tražimo odlazak diktatora



Ognjen Zorić

Nekoliko desetina državljana Sirije koji žive u Srbiji, protestovalo je ispred njihove ambasade u Beogradu, sa zahtevom da se predsednik Bašar Al Asad povuče sa vlasti. Na protestu, sa koga je upućen zahtev da se ubijanje civila u Sriji odmah zaustavi, učestvovalo je i nekoliko Beograđana, uglavnom prijatelja i kolega.

„Došli smo danas da protestujemo u ime građana Sirije u Beogradu, protiv zverstava koja se svakodnevno dešavaju u Siriji, protiv granatiranja gradova i pucanja na mirne demonstrante“, rekao nam je Brajen Hanaji, Sirijac koji već godinama živi u Beogradu.

Došao je ispred ambasade Sirije zajedno sa nekoliko desetina sunarodnika. U rukama nose zastave Sirije i transparente sa precrtanim fotografijama predsednika Bašara Al Asada, uz poruku – odlazi!

„Mi do sada već imamo više od 10.000 poginulih civila, od toga, više od 700 dece“, dodaje Hanaji.

Sirijci koji žive u Beogradu, kažu da veoma teško uspevaju da stupe u kontakt sa porodicom i prijateljima koji su i dalje u Siriji. Telefonske veze neretko su u prekidu i informacije uglavnom pristižu od malobrojnih novinara koji borave u toj zemlji.

Fadil Muhamed, koji je u Beogradu već 27 godina, redovno prati vesti iz Sirije.

„Svako jutro kada se probudiš i na raznim medijima gledaš i slušaš kako je ubijeno 20, 30, 50 dece, 40, 50 ili 60 žena... To je kod Asada postala čista statistika... Da li je danas ubio 100, a sutra 200 ljudi... On nema obzira prema tom narodu“, kaže Muhamed.

"Vreme je za slobodu"

Okupljeni Sirijci su izvikivali Asadovo ime, pevali i zvali ambasadora da izađe pred njih. Šaloni na prozorima ambasade ostali su međutim spušteni, a kapija zatvorena i dobro čuvana kordonom policije. Svoju poruku su, zato, poslali uz pomoć megafona.
Homs, februar 2012.
Homs, februar 2012.

„Tražimo odlazak diktatora! Tražimo odlazak ubice i kriminalca Dosta je nepravde. Vi ste pali, a ostalo je vreme, vreme za slobodu našeg naroda!“, poručivali su okupljeni, ali iz zgrade ambasade nije dopirao nikakav odgovor. Brajen Hanaji tvrdi da ih mnogi koji su unutra podržavaju, ali da se plaše.

„Većina je na našoj strani, ali su u strahu da će biti ispitivani, pa i pod torturom. Plaše se. Mi smo taj strah odbacili i od njega više ne patimo“, kaže Hanaji.

„Siriju je trenutno gotovo nemoguće napustiti“, rekao je okupljenima čovek koji se predstavio kao jedan od poslednjih koji je to učinio dok su, kako kaže, granice bile još koliko – toliko otvorene.

„Poslednji sam koji je normalno uspeo da napusti Homs. Sada iz Homsa ne sme da izađe niko. Nemaju vode, nemaju struje, još malo, i više neće imati ni vazduha... Pa narode, da li postoji neko u svetu ko može da ubija svoj narod?!“

Nakon ovih reči, masa je počela da izvikuje „Ubico, ubico!“. Transparent sa Asadovom slikom našao se na zemlji i neki od okupljenih su ga u prolazu gazili.

Zajedno sa Sirijcima, na protest je došlo i nekoliko Beograđana, uglavnom prijatelja i kolega okupljenih, ali se skupu nije pridužila ni jedna javna ličnost.

„Tu sam da bih dala punu podršku ovom narodu koji poznajem veoma dobro, a koji se tamo muči i strada. U Srbiji se veoma malo zna o onome što se događa u Siriji, jako su slabo upoznati sa tim“, rekla nam je jedna Beograđanka.

„Tu sam prvenstveno da podržim moje kolege i prijatelje iz Sirije“, rekao nam je Beograđanin koji u Beogradu radi sa nekoliko Sirijaca, učesnika skupa. „Situacija u toj državi je katastrofalna, svaki dan se gine, ljudi nemaju nikakva prava... To su valjda dovoljni razlozi da svaki normalan čovek dođe i kaže svoje mišljenje".

Interesantno je da je osim građana Srbije, skup podržalo i nekoliko državljana Libije, u kojoj je nedavno svrgnut Muamer Gadafi.

Pred kraj protestnog okupljanja, jedan mladi Sirijac je primetio:

„Ovde, na našoj ambasadi piše da je naša domovina kolevka civilizacije. To vidimo i sa time se ponosimo, ali svi znamo da je sada, u ovom trenutku, naša zemlja kolevka vojne diktature. Sa time se nikada nećemo složiti. Verujemo da će „Arapsko proleće“ u Siriji biti okončano ovog proleća“.
XS
SM
MD
LG