Dostupni linkovi

SFF partner za promociju evropskih vrijednosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Vijeće Evrope u BiH je četvrtu godinu zaredom zvanični partner Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnji slogan aktivnosti Vijeća Evrope je 'Živjeti zajedno u različitosti i slobodi u Evropi 21. stoljeća', ističući potrebu za prevazilaženjem različitosti među kulturama, religijama, nacijama, društvima i stanovnicima Evrope.

Vijeće Evrope smatra da je Sarajevo Film Festival prirodni odabir partnera za promociju osnovnih evropskih vrijednosti, jer je to mjesto susreta regionalne filmske industrije koja ističe slobodu izražavanja kroz umjetničko stvaralaštvo i razmjenu perspektiva – rekli su predstavnici Vijeća Evrope.

„Kroz fond za kinematografiju Euroimage, Vijeće Evrope podržava 10 filmova koji će biti prikazani u sklopu Sarajevo Film Festivala, ali i pružajući finansijsku podršku. Vijeće podržava festival i učešćem u audio vizuelnoj observatoriji koja će podijeliti svoja saznanja u vezi s tržištem filma i javnim finansiranjem kinematografije u Evropi. Vijeće Evrope će organizovati i različite aktivnosti u vezi naše ovogodišnje teme – 'Živjeti zajedno u Evropi 21. vijeka, kombinujući različitosti i slobode“, navela je šefica misije Vijeća u Bosni i Hercegovini Meri En Henesi (Marry Ann Henessey).

Puls društva

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra rekao je da aktivnosti Vijeća Evrope daju značajnu podršku onome što je festival radio proteklih godina.

FOTOGALERIJA - Otvaranje 17. Sarajevo Film Festivala

x

„A to je da smo Sarajevo učinili gradom koji tokom devet dana Sarajevo Film Festivala postaje mjesto okupljanja, mjesto življenja u kojeg dolaze svi. Za nas je posebno značajno da dolazi regija koja je bila puna turbulentnih događanja u zadnjih petnaest, dvadeset godina, i da je SFF prepoznat, kako od građana, ali i od čitave regije, kao mjesto sastanka i mjesto budućih projekata“, kaže Purivatra.

Tokom festivala, u organizaciji Vijeća Evrope biće prikazan kratki dokumentarni film „Understand me, understand us“ koji predočava život u modernom Sarajevu kao stjecištu religija, etničkih grupa, kultura i jezika.

Cilj ovog dokumentarca je da prikaže stanje ljudskih prava u Sarajevu, s akcentom na vjeronauci u školama. Film je rad srednjoškolaca koji predstavljaju svoje pogleda na tu temu.

Biće organizovana i panel diskusija na temu 'Dokumentarni film – puls društva'. Ova debata ima za cilj naglašavanje uloge dokumentarnih filmova u društvenim promjenama, pitanju ljudskih prava i zajedničkom životu u Evropi 21. vijeka.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG