Dostupni linkovi

Andre Wilms za RSE: Vjerujem u Sarajevo Film Festival


Andre Wilms na otvaranju Sarajevo Film Festivala, 22. jul 2011.
Andre Wilms na otvaranju Sarajevo Film Festivala, 22. jul 2011.
Film finskog režisera Akija Kaurismäkija „Le Havre“ otvorio je ovogodišnji 17. Sarajevo Film Festival. Iako režiser nije došao da sarajevskoj publici i gostima festivala predstavi najnovije ostvarenje, tu funkciju je preuzeo glavni protagonista filma, francuski glumac - André Wilms. Samo za Radio Slobodna Evropa Wilms, između ostalog, govori zašto mu je Kaurismäki omiljeni filmski saradnik, te šta misli o sarajevskoj filmskoj smotri.

RSE: Više puta ste sarađivali sa Akijem Kaurismäkijem. Šta mislite o njemu kao režiseru?

André Wilms: Ovo je moj četvrti film sa Akijem. Vrlo ga dobro poznajem i jednostavno je raditi s njim. Na setovima me često zamoli da se ponašam kao pravi džentlmen. Gospodin Kaurismäki je pravi pjesnik iza kamere. Za mene je on jedan među pet najboljih režisera svijeta i iskreno ga poštujem.

RSE: Šta mislite o temi koja se prožima tokom cijelog filma „Le Havre“? Kaurismäki otvoreno govori o problemu nelegalne imigracije u evropskim zemljama. Čak i jedan lik u filmu kaže da u Sredozemnom moru ima više imigracionih zahtjeva nego riba u moru.

Gospodin Kaurismäki je pravi pjesnik iza kamere. Za mene je on jedan među pet najboljih režisera svijeta i iskreno ga poštujem.
André Wilms: Ako govorim o zemlji iz koje dolazim - Francuskoj, onda kažem da je tu nelegalna imigracija veliki problem. Teško je o tome i raspravljati. Međutim, Aki je uspio da na jednostavan način prikaže probleme s kojima se suočavaju imigranti. Bio sam vrlo dirnut nakon što sam pročitao scenarij.

RSE: Šta očekujete od večerašnje projekcije filma?

André Wilms: Nadam se da će se publici dopasti. Filmovi Akija Kaurismäkija su ponekad spori za prosječnog gledaoca. Njegova ostvarenja definitivno nisu za svakoga kao što su na primjer američki blockbusteri koju su isključivo namijenjeni tinejdžerima. Istinski vjerujem da će film doprijeti do publike.

Želim osjetiti atmosferu grada

RSE: Danas ste prvi put posjetili Sarajevo. Jeste li uspjeli prošetati gradom?

André Wilms: Iskreno, još nisam sakupio nikakve impresije jer me je odmah po izlasku iz aviona dočekao automobil i odveo u hotel. Naravno, svi znamo šta se desilo u Sarajevu - rat. Nadam se da ću tokom idućih dana više naučiti o stvarima koje ranije nisam znao.

VIDEO: Ceremonija otvaranja 17. Sarajevo Film Festivala

x
Ceremonija otvaranja 17. Sarajevo Film Festivala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

RSE: Da li ćete pogledati neke filmove na festivalu?

André Wilms: Nadam se. No, najradije bih volio da sjednem u tramvaj i provozam se po gradu. Želim osjetiti atmosferu.

RSE: Da li ste imali priliku kušati neko tradicionalno bosansko jelo ili piće?

André Wilms: Probao sam bosanskohercegovačka vina i fenomenalna su.

RSE: Vjerujete li da je Sarajevo Film Festival postao najveća regionalna filmska smotra?

André Wilms: Vjerujem u Sarajevo Film Festival, ali moram reći i to da sam bio impresioniran samim programom festivala. Primjećujem mnogo režisera i filmskih stvaraoca iz ovog dijela Evrope, što je super. Međutim, Sarajevo Film festival i dalje treba da gura mlade autore iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Bugarske jer mi, konkretno u Francuskoj ne znamo mnogo o ovdašnjim kinematografijama.

RSE: Radite li na nekom novom filmu?

André Wilms: Ponovo ću raditi sa Akijem za godinu dana. Jedino što znam jeste da je radnja filma smještena u Španiji.
XS
SM
MD
LG