Dostupni linkovi

Severna Mitrovica i dalje bez opštinske infrastrukture


Zgrada Skupštine opštine Kosovska Mitrovica
Zgrada Skupštine opštine Kosovska Mitrovica

U Severnoj Mitrovici i dalje lokalno rukovodstvo nema svoje prostorije za rad i zgradu u kojoj bi se održavale redovne sednice Skupštine opštine (SO) ovog grada koja funkcioniše u kosovskom sistemu.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović (GI SDP Oliver Ivanović) u razgovoru za RSE kaže da je trenutna situacija što se tiče elementarnih problema u radu ove opštine, bez obzira na postignute dogovore u Briselu, i dalje nepromenjena.

"Skupština opštine funkcioniše u apsolutno lošim uslovima, jer ništa od svega što je dogovoreno u Briselu nije implementirano na terenu. Nemamo ni naše prostorije, jer kao predsedavajuća Skupštine opštine koristim svoju stranačku prostoriju od kako smo formirani (Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović). Kada se sednice održavaju to radimo tako što koristimo tuđe sale i prostorije, u ovom slučaju zgradu bivšeg vojnog remonta u severnoj Kosovskoj Mitrovici", navodi Božović, te dodaje:

"Kao Skupština opštine imamo pravo da predlažemo budžet na osnovu predloga građana, međutim, centralna vlast iz Prištine nam još, evo sad već treću godinu, nameće njihov budžet bez našeg učešća. Dalje, narod je ovde nakon kosovskih izbora očekivao da se rade infrastrukturni projekti, međutim, od svega toga do dana današnjeg se nije realizovalo."

Božović kaže da ih niko iz Ministarstva lokalne samouprave nije kontaktirao, kako bi najosnovniji uslovi za rad SO Severna Mitrovica bili obezbeđeni.

"Ne može niko da mi kaže da nadležna Ministarstva nisu upoznata sa našim problemima, posebno jer smo mi to na našim sastancima stalno potencirali i pred ljudima iz Ministarstva za lokalnu samoupravu koji su vršili monitoring. Ni u jednom momentu nismo dobili bilo kakav odgovor iz nadležnih ministarstava da naš problem reše, pa makar to rešenje bilo i privremeno. Znači, da volja ne postoji", ističe Ksenija Božović.

Sa druge strane, srpski Privremeni organ opštine Severna Mitrovica, koju finansijski podržava Vlada Republike Srbije, svoje sedište ima u bivšoj zgradi UNMIK-a, kao i novoizgrađenu zgradu Skupštine opštine (SO) u kojoj se redovno održavaju sednice ovog srpskog Privremenog organa.

Za vlasti u Prištini i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu ovaj Privremeni organ, zapravo, prestavlja paralelnu strukturu na Kosovu.

Predsednik Privremenog organa opštine Severna Mitrovca (Kosovska Mitrovica), Aleksandar Spirić, u razgovoru za RSE objašnjava da je ovaj nezavisni organ uspostavljen septembra 2013. godine, uz snažnu podršku i finansijsku pomoć Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo u srpskoj Vladi.

"Privremeni organ Kosovske Mitrovice funkcioniše na veoma pozitivan način, s tim što smo mi okosnica i ključ opstanka srpskog naroda na ovim prostorima. Ono što smo mi uradili za sam grad je da je Kosovska Mitrovica znatno napredovala kada su u pitanju infrastrukturni projekti, ali i zapošljavanje mladih ljudi kroz razne programe u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje države Srbije, kroz javne radove i stručna usavršavanja", kaže Spirić.

"Moram da napomenem da smo uspeli - naravno, uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije i našeg premijera Aleksandra Vučića, kao i direktora vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića - da dodelimo više od 100 stanova za porodice iz našeg grada u 2015. godini. Napominjem da niko neće ostati bez posla ni u narednoj, niti u sledećim godinama, jer ćemo uz podršku Vlade Republike Srbije pomagati i dalje svim Srbima na Kosovu i Metohiji", naglašava Spirić.

Inače, izmenjen predlog budžeta opštine Severna Mitrovica za 2016. godinu usvojen je u iznosu od 10.654.622 evra.

Predlog budžeta koje je kosovsko Ministarstvo finansija, prethodno uputilo opštini Severna Mitrovica u iznosu od 4.970.832 evra, ocenjen je kao "nerealan" i "neprihvatljiv".

Kako je saopšteno iz opštine Severna Mitrovica, od ukupnog izmenjenog Predloga nacrta budžeta za 2016. godinu od 10.654.622 eura, oko šest miliona je, zapravo, budžet koji se očekuje na nivou lokalne samouprave, a četiri miliona su sredstva koja su obezbeđena kroz memorandume od različitih ministarstava.

XS
SM
MD
LG