Dostupni linkovi

'Živa je i Emina, i pjesnik, a i Mostar'


Spomenik Aleksi Šantiću u Mostaru
Spomenik Aleksi Šantiću u Mostaru

"Živa je i Emina, i pjesnik, a i Mostar", jedna je od poruka sa otvaranja "Šantićevih večeri poezije" u Mostaru.

Svečanost početka manifestacije, koja će trajati sve do 10. oktobra, upriličena je u Vladičanskom dvoru, sjedištu episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog, vladike Grigorija.

Višednevni program "Šantićevih večeri poezije", 97-ih po redu, bit će održan svake večeri u Mostaru, ali i u Nevesinju, koje je, kako kažu organizatori, bilo druga kuća Alekse Šantića.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog i umjetničkog društva "Gusle" iz Mostara, Radislav Tubić naglašava da ovogodišnje "Šantićeve večeri poezije" donose nešto više književnosti, dok ove godine likovna umjetnost nije uvrštena u program.

"Naravno, tu je i dalje dramska kultura. Svake godine pokušavamo da dovedemo nekoga od značajnih imena srpske, odnosno eks-jugoslovenske kulturne scene", izjavio je Tubić za RSE.

Tako je na otvaranju "Šantićevih večeri poezije", u atrijumu Vladičanskog dvora, nastupio poznati srbijanski glumac Petar Božović, koji se u izjavi novinarima poslužio čuvenom Šantićevom "Eminom".

Pjesma umrijeti neće: Petar Božović
Pjesma umrijeti neće: Petar Božović


"'Umro je pjesnik, umrla Emina, ali pjesma o Emini umrijeti neće'. Ja kažem pjesma neće umrijeti i neka ne umre i onda je živa i Emina, živ je i pjesnik, živ je i Mostar, a i mi smo onda živi", kazao je Božović.

Inače, publika će u programu manifestacije moći vidjeti niz promocija književnih djela, te jedno pjesničko veče. Potpredsjednik "Prosvjete" - Gradskog odbora Mostar, Ranko Čvoro, istakao je da je veliki Aleksa Šantić, i 148 godina od rođenja, te 92 godine od smrti, prisutan i u ovom vremenu.

"Ima li danas negdje pjesnika, koji će kao Aleksa upitati: 'Zemljaci, ljudi, dokle ćete, dokle?'; ili da kaže 'Ostajte ovdje, a od svoje majke nema bolje'. Možda ima, ali ćuti", poručio je Čvoro.

Svake večeri do 10. oktobra događaji posvećeni Aleksi Šantiću u Mostaru i Nevesinju: Otvaranje "Šantićevih večeri poezije" u Mostaru
Svake večeri do 10. oktobra događaji posvećeni Aleksi Šantiću u Mostaru i Nevesinju: Otvaranje "Šantićevih večeri poezije" u Mostaru


Manifestaciju je otvorio ministar u Vladi HN kantona, Željko Laketić, inače jedini član Vlade od njih 12, iz reda srpskog naroda.

"Mostar ima nekoliko simbola po kojima je prepoznatljiv diljem svijeta, a jedan od njih je svakako Aleksa Šantić. Stoga me raduje da iz godine u godinu, kroz ove večeri koje su mu posvećene, čuvamo uspomenu na jednog od najvećih pjesnika, ne samo Mostara, već i cijele BiH", rekao je uz ostalo Laketić.

Organizatori su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar, te Srpsko prosvjetno kulturno-umjetničko društvo "Gusle" iz Mostara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG