Dostupni linkovi

Crna Gora priželjkuje datum pregovora, da li će ga biti?


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Nakon usvajanja izbornog zakona jednog od prioriteta za dobijanje datuma pristupnih pregovora, otvoreno je pitanje koliko je Crna Gora uspjela da ispuni ostalih šest zahtjeva Evropske komisije i kakve su šanse Crne Gore da u oktobru dobije preporuku za otpočinjanje pregovora o članstvu.

Na to pitanje odgovaraju predstavnici političkih partija i nevladinog sektora.

Najviši zvaničnici Crne Gore su u više navrata ponovili da očekuju dobijanje datuma pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. To je prethodnih dana, nakon usvajanja izbornog zakona u parlamentu, dva puta ponovio šef diplomatije Milan Roćen na skupovima u Beogradu i Bledu, a predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je izrazio uvjerenje u dobijanje datuma pregovora.

Predstavnici političkih partija ne mogu sa sigurnošću da tvrde da će Crna Gora dobiti datum pregovora, ali takav scenario priželjkuju.

Mirko Stanić iz Socijaldemokratske partije navodi da u svim segmentima postoji značajan napredak

"I u dijelu koji se odnosi na poveaćnje slobode medija kroz dekriminalizaciju klevete i kod dijela koji se odnosi na sudski i tužilački savjet, i kada je u pitanju provođenje politike u dijelu zaštite od diskriminacije, i u boljim rezultatima u segmentu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jačanje kontrolne i nadzorne uloge parlamenta je je stalan proces u kojem pokazujemo stalan progres i posvećenost. Da li će sve ovo biti dovoljno za otpočinjanje pregovora, ne znam. Mi smo uvjereni da hoće i da će Crna Gora nastaviti pridruživanje EU kao još jedan podstrek reformama cijelog društva", kazao je Stanić.

Očekuje se odlučnija borba protiv korupcije

U Novoj srpskoj demokratiji su ukazivali da je izborni zakon samo jedan od sedam uslova za dobijanje datuma pregovora. Prema riječima potpredsejdnika Slavena Radunovića, približavanjem 12. oktobra datuma odlučivanja o početku pregovora, sve češće dolaze negativni signali iz Evrope o nivou učinjenog u ostalim oblastima.
Performans NVO MANS protiv korupcije, Podgorica - ilustrativna fotografija: Savo Prelević

"Posebno naravno kada se radi o borbi protiv organoizovanog kriminala i korupcije. Što je taj dan bliži ja sam sve više sumnjičav i strah me je da ovo što smo uradili sa izbornim zakonom što je naravno dobro, neće biti dovoljno i da će faliti još puno stvari koje treba da uradi Crna Gora prije nego što dobije datum pregovora", ocjenjuje Radunović.

U Socijalističkoj narodnoj partiji su optimisti kada je riječ o dobijanju datuma pregovora.

"Ja sam optimista da će Crna Gora dobiti datum pregovora, između ostalog i zbog toga što vjerujem da će najodgovorniji u evropskim institucijama tim činom uvažiti napore koji se do sada čine u u Crnoj Gori, i od strane parlamentarne većine i od strane opozicije, ali pri tom takođe imajući u vidu da će kao zemlja koja ima datum pregovora biti još više pod pažnjom Brisela, što ono kažu najžešće skenirana u pogledu kvaliteta, rokova, dinamike izvršavanja svih ostalih obaveza, a one su i veoma značajne i veoma brojne", kazao je Velizar Kaluđerović.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović ne vidi bilo šta što bi moglo da ugrozi odluku da Crnoj Gori bude dodijeljen datum pregovora, iako je pitanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nedovoljno zastupljeno u angažmanu vlade i institucija.

Radulović očekuje da se pokrene odlučnija borba protiv korupcije u naredna dva mjeseca u cilju ispunjavanja svih uslova.

"U nekim oblastima te su aktivnosti relativno dovoljne dok je u nekima kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ostaju otvorena pitanja da li će nešto biti preduzeto i pozitivno ocijenjeno ili će se, eventualno postaviti još neki dodatni uslov i dat neki dodatni vremenski period za davanje konačnog datuma za početak pregovora. No, kažem – daleko su novembar i decembar, ali do sada nijesmo imali niti jedan ozbiljniji negativni signal, osim onog koji je bio vezan za izborni zakon. Onoga trenutka kada smo taj zakon usvojili tako kako jeste vjerovatno će se evropske strukture sada fokusirati i vratiti na ono što je bilo definitivno mnogo značajnije od samog početka, a to su dakle konkretna hapšenja, počinjanje procesa, konkretna završavanja tih procesa i konkretne osude značajnih kriminalnih struktura ili onih struktura koje su povezane sa kriminalnim strukturama, a nalaze se u vlasti ili blizu njih", smatra Radulović.
XS
SM
MD
LG