Dostupni linkovi

Ugrožavanje ustavnog poretka BiH neće proći bez odgovora, poručili ambasadori PIC-a


Ambasadori PIC-a na sastanku s liderima "Trojke" Sarajevo, 23. april 2024.
Ambasadori PIC-a na sastanku s liderima "Trojke" Sarajevo, 23. april 2024.

Nikakvo ugrožavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine (BiH) neće proći bez odgovora, naveli su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) tokom sastanka sa delegacijom tri vladajuće stranke na nivou BiH, koju čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Sastanak je održan 23. aprila u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a prisustvovao mu je i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju Socijaldemokratske partije BiH, razmatrana trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, u cilju prevazilaženja političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova.

Sastanak je održan nekoliko dana nakon što je Skupština Republike Srpske usvojila Prijedlog izbornog zakona RS kojim se u tom entitetu prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora.

U tekstu Zakona definisano je da entitetska izborna komisija preuzima zakonsku ulogu državne Centralne izborne komisije BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS, te entitetski parlament.

Ustav BiH ne spominje mogućnost da entiteti u BiH provode izbore.

Entiteti u BiH od završetka rata 1995. godine nisu nikada imali nadležnost nad provođenjem izbora u zemlji, niti se entitetska nadležnost nad izborima spominje u Ustavu BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice su rad na usvajanju ovog zakona ocijenili kao "direktan napad na državnu strukturu BiH".

Dan uoči skupštinskog zasijedanja, predstavnici koalicije na nivou Bosne i Hercegovine dogovorili su na sastanku u Istočnom Sarajevu 17. aprila da mogu pokušati naći "domaće rješenje" za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) krajem marta nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Inače, tokom sastanka 23. aprila ambasadori su naglasili i pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Ponovili su stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta, te odbacili sve antidejtonske i antiustavne aktivnosti kojim se destabilizuju političke prilike u zemlji i u regiji.

Evropska unija upozorila je ranije da bilo kakva akcija koja krši suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Ambasada Sjedinjenih Američkih država, također, je ranije reagovala nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi na listi sankcija SAD i Velike Britanije zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma, u posljednjih nekoliko dana optužio SAD da "snosi odgovornost za političku situaciju u BiH".

"Uzrok trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini nije međunarodna zajednica, domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge", stoji u reakciji ambasade SAD.

XS
SM
MD
LG