Dostupni linkovi

Zvaničnici SAD kažu da Kina pomaže rusku ratnu mašineriju u Ukrajini


Predsednici SAD i Kine, Džo Bajden i Si Đinping, 15. novembar 2023. Američki zvaničnici kažu da je Bajden u telefoinskom razgovoru sa Sijem pokrenuo pitanje kineske pomoći Rusiji.
Predsednici SAD i Kine, Džo Bajden i Si Đinping, 15. novembar 2023. Američki zvaničnici kažu da je Bajden u telefoinskom razgovoru sa Sijem pokrenuo pitanje kineske pomoći Rusiji.

Kina podržava ratne napore Rusije u Ukrajini pomažući Moskvi u njenom najvećem jačanju vojske od sovjetske ere, obezbeđujući tehnologiju za dronove i rakete, satelitske snimke i mašinska oruđa, rekli su u petak visoki američki zvaničnici.

Zvaničnici, koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su da je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pokrenuo to pitanje u nedavnom telefonskom razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom i da je to tema razgovora s američkim saveznicima u Evropi i širom sveta.

Jedan zvaničnik je rekao da kineski materijali popunjavaju kritične praznine u ruskoj odbrambenoj proizvodnji i da pomažu Moskvi u njenom "najambicioznijem odbrambeno proširenju od sovjetske ere i da to radi brže nego što smo verovali da je moguće na početku ovog sukoba".

On je rekao da bi se najviše postiglo ako bi SAD ubedile Kinu da prestane da pomaže Rusiji da rekonstruiše svoju vojnu industrijsku bazu.

"Rusija bi se mučila da održi svoje ratne napore bez doprinosa NRK (Kine)", rekao je zvaničnik.

Neke od informacija koje su zvaničnici dali na malom brifingu za novinare zasnovane su na obaveštajnim podacima s kojih je skinuta oznaka tajnosti. U njima je skiciran širok spektar načina na koje Kina pomaže u dvogodišnjem ratu Rusije protiv Ukrajine bez pružanja pomoći u ubojitoj opremi.

Predsednik Bajden traži od republikanaca koji kontrolišu Predstavnički dom Kongresa da odobre veliku infuziju sredstava za obezbeđivanje oružja Ukrajini.

SAD i saveznici su takođe otvoreniji u pogledu suprotstavljanja kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru i protiv Tajvana koji vlada samostalno.

Kina se žalila na, kako smatra, antikinesku retoriku ovonedeljnih Bajdenovih razgovora s liderima Japana i Filipina, što je negirala Bela kuća.

Rusija je verovatno koristila uvoz mašinskog oruđa iz Kine za povećanje proizvodnje balističkih projektila, rekli su zvaničnici. Oni su naveli Dalian Machine Tool Group, jednog od vodećih proizvođača mašinskog oruđa u Kini, kao jednu kompaniju koja snabdeva Rusiju.

Prošle godine je 90 odsto ruskog uvoza mikroelektronike došlo iz Kine, što je Rusija koristila za proizvodnju projektila, tenkova i aviona, rekli su zvaničnici.

Oni su dodali da kineske kompanije kao što su Vuhan Global Sensor Technology Co, Vuhan Tongsheng Technology Co Ltd i Hikvision obezbeđuju kineske optičke komponente za upotrebu u ruskim sistemima, uključujući tenkove i oklopna vozila.

Pored toga, Rusija je dobila vojnu optiku za tenkove i oklopna vozila koje proizvode kineske kompanije iRai Technology i North China Research Institute of Electro-Optics, rekli su oni.

Zvaničnici su takođe rekli da je Kina Rusiji obezbedila motore za dronove i turbomlazne motore za krstareće rakete, kao i da kineski i ruski entiteti rade na zajedničkoj proizvodnji dronova unutar Rusije.

Kineske kompanije verovatno obezbeđuju Rusiji nitrocelulozu za proizvodnju pogonskog goriva za oružje, pomažući Rusiji da brzo proširi svoje kapacitete za proizvodnju ključne municije poput artiljerijskih granata, dodaju oni.

Američki zvaničnici su takođe rekli da Kina pomaže Rusiji da unapredi svoje satelitske i druge kapacitete u svemiru za upotrebu u Ukrajini, povećavajući rusku pretnju širom Evrope. Dodali su i da SAD imaju informacije da Kina daje fotografije Rusiji za rat protiv Ukrajine.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG