Dostupni linkovi

Rat u Pojasu Gaze negativno uticao na ljudska prava, navodi Stejt department SAD


Kamp za raseljene Palestince u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, 10. april 2024.
Kamp za raseljene Palestince u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, 10. april 2024.

Rat između Izraela i Hamasa u kojem su ubijene desetine hiljada Palestinaca u Pojasu Gaze i koji je doveo do teške humanitarne krize imao je "značajan negativan uticaj" na stanje ljudskih prava, naveo je u ponedeljak američki Stejt department u svom godišnjem izveštaju.

U izveštaju se dodaje da je izraelska vlada preduzela neke kredibilne korake da identifikuje i kazni zvaničnike koji su možda bili umešani u ta kršenja ljudskih prava tokom operacije koju je Izrael pokrenuo protiv palestinskog pokreta Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Značajna pitanja ljudskih prava uključuju kredibilne izveštaje o arbitrarnim ubistvima, prisilnim nestancima, mučenju i neopravdanim hapšenjima novinara, između ostalog, navodi se u Izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima za 2023.

Postupanje Izraela u vojnoj operaciji je pod sve većom pažnjom pošto su njegove snage u Pojasu Gaze ubile najmanje 34.000 ljudi, među kojima su mnogi civili i deca, navode zdravstvene vlasti pod kontrolom Hamas.

Pojas Gaze koji je okupirao Izrael je pretvoren u pustoš, a ekstremna nestašica hrane izazvala je strah od širenja gladi.

Izrael je počeo ofanzivu kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi.

Grupe za ljudska prava su označile brojne incidente protiv civila tokom ofanzive izraelske vojske u Pojasu Gaze. Takođe navode da je došlo do povećanog nasilja na Zapadnoj obali koju je pod izraelskom okupacijom i, gde su, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, izraelske snage ili naseljenici ubili najmanje 460 Palestinaca od 7. oktobar.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) dosad nije utvrdila da Izrael krši međunarodno pravo.

Vašington daje 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći svom dugogodišnjem savezniku. Levo orjentisane demokrate i arapsko-američke grupe kritikovale su stalnu podršku Bajdenove administracije Izraelu, za koju navode da daje osećaj nekažnjivosti.

Bajden je ovog meseca prvi put zapretio da će usloviti podršku Izraelu i insistirao na tome da se preduzmu konkretni koraci da se zaštite humanitarni radnici i civili.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG