Dostupni linkovi

SAD i Izrael i dalje polemišu oko sporazuma o Iranu


Lideri nakon postizanja sporazuma o Iranu
Lideri nakon postizanja sporazuma o Iranu

Sjedinjene Države i Izrael nastavili su svoje široko neslaganje o okvirnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu koji je postignut prošle nedelje.

Barak Obama je postignuto načelno razumevanje označio kao “priliku koja se pruža jednom u životu” za sprečavanje Teherana u razvijanju nuklearnog naoružanja i obezbeđivanje bezbednog okruženja na Bliskog istoku.

Obama je u intervjuu Njujork tajmsu rekao da potencijalne dobrobiti konačnog sporazuma, koji bi po usaglašenim parametrima trebalo da bude postignut do 30. juna, nadmašuju rizike.

Američki predsednik Izraelu priznaje pravo na zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

Obama, međutim, pruža i uveravanja da će konačni dogovor sa Iranom Izrael ostaviti u kvalitativnoj vojnoj prednosti.

Pet ključnih tačaka iranskog nuklearnog sporazuma

Pet ključnih tačaka iranskog nuklearnog sporazuma

Iran i šest svjetskih sila su 2. aprila izjavili da su postigli dogovor o „ključnim parametrima“ sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma koji mora biti okončan do 30. juna. U nastavku navodimo pet stvari koje morate znati o najavljenim obavezama počev od vremenskog okvira, preko centrifuga do sankcija.

Dodao je i da se spremnost Vašingtona za odbranu Izraela ne može dovoditi u pitanje.

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, okvirni dogovor o iranskom nukelearnom sporazumu, međutim, vidi kao loš sporazum.

Netanjahu je CNN-u rekao da ne zaustavlja nuklearni program, a ogromnu infrastrukturu ostavlja netaknutu.

"Dogovorom Iran ostaje sposoban da proizvede sirovine za mnogobrojne atomske bombe i to u momentu kada će sankcije biti, manje-više, ukinute. Tako da će Iran raspolagati milionima dolara koji neće otići školama, bolnicama, ili u izgradnju puteva. Biće upumpan u svetsku teroristički i vojnu mašineriju koja osvaja Bliski istok. Takva država ne bi smela da ima pristup nukleranim postrojenjima jer će im to omogućiti raspolaganje atomskim oružjem. To je briga za Izrael, region i čitav svet", poručio je Netanjahu.

Ben Rouds, zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, s druge strane, naglašava da se Iran za sada ponaša u skladu sa dogovorenim.

"Ako pogledate postrojenje Araku, ne proizvode plutonijum za naoružavanje. U Fordo postrojenju ne obogaćuju uranijum. U jedinom mestu gde to čine – Natancu prilično su smanjili broj centrifuga kojim se to čini. To zadovoljava naše potrebe pogotovo zbog postojanja oštrog inspekcijskog režima koji utrđuje pridržavaju li se svojih obaveza”, rekao je Rouds.

Nacrt sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa postignut je nakon maratonskih razgovora između Irana i šest velikih sila u Švajcarskoj prošlog četvrtka 2. aprila.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG