Dostupni linkovi

SAD, EU, OEBS i NATO: Kazniti odgovorne za napad na Sobranje


Napad na državnu instituciju koja je srž demokratije je napad na samu demokratiju, ocenjuje se u saopštenju
Napad na državnu instituciju koja je srž demokratije je napad na samu demokratiju, ocenjuje se u saopštenju

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, OEBS i NATO najoštrije su osudili organizovani napad na makedonsku skupštinu izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da ga spreče niti da obezbede neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima koji su u tom trenutku u Sobranju bili prisutni.

"Napad na državnu instituciju koja je srž demokratije je napad na samu demokratiju. Očekujemo da će ti zločini biti brzo istraženi a organizatori i počinioci napada izvedeni pred pravdu kao i da će sudovi nezavisno delovati. Takođe očekujemo da će državne institucije brzo izvući nužne posledice i preduzeti odgovarajuće akcije", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora SAD i šefova Delegacije EU, Kancelarije za vezu NATO i Misije OEBS u Skoplju, koje je danas objavila američka ambasada u Skoplju.

Ambasadori pozivaju sve aktere da se ponašaju odgovorno i da doprinose mirnom demokratskom procesu kojem mora biti omogućeno da ide svojim tokom a sve građane pozvali su na uzdržanost, da izbegavaju provokacije i ostanu mirni jer nasilje nije način da zemlja i njeno drštvo idu napred.

U saopštenju se navodi da je sastanak šefova diplomatskih misija SAD, EU, NATO i OEBS održan u Skoplju 28. aprila, kako bi razmotrili veoma ozbiljne incidente koji su se dogodili dan ranije u makedonskom parlamentu, kao i bezbednosnu situaciju.

A u Skoplje će u nedelju, u dvodnevnu posetu Skoplju, doputovati visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji, gde će se sresti sa liderima političkih partija, šefom države Đorđem Ivanovim i novim predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, saopštila je danas američka ambasada u Skoplju.

Ivanov je ranije odbio da se sretne sa Jiem, jer, kako je bilo objašnjeno, ima ugovorene obaveze, ali je danas iz Kabineta predsednika saopšteno da je zbog novonastale stuacije otkazao ranije ugovrene obaveze, pa će moći da se sastane sa zamenikom pomoćnika državnog sekretra SAD.

Prema američkoj ambasadi, Hojt Brajan Ji će se tokom posete Makedoniji 30. aprila i 1. maja, soim sa Ivanovim i Džaferijem, sresti i sa liderima VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevom, DUI Alijem Ahmetijem, Besa Biljalom Kasamijem, funcionerom Alijanse za Albance Veselom Mehmedijem i liderom DPA Menduhom Tačijem.

Na tim sastancima će se razgovarati o statusu formiranja nove makedonske vlade, odnosima Makedonije i SAD i reformama potrebnim za evroatlantske integracije, saopštila je američka ambasada u Skoplju.

Poseta Hot Jia je najavljena ranije, ali funkcioner američkog Stejt departmenta u Makedoniju dolazi samo nekoliko dana nakon nasilnih protesta pristalica VMRO DPMNE, tokom kojih su povređeni poslanici nove parlamentarne većine u Sobranju, među kojima kadidat za premiera Zoran Zaev i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Ulice oko Sobranja Makedonije u centru Skoplja, koje je policija blokirala posle nereda, danas su otvorene za saobraćaj.

Oko zgrade makedonske skupštine i dalje je pojačano policijsko prisustvo, a uklonjeni su šatori koje su postavile pristalice VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, koje od početka marta protestuju kako bi sprečile da suparnički SDSM Zorana Zaeva koji predvodi parlamentarnu većinu, formira vladu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG