Dostupni linkovi

Rusija ublažila optužbe aktivistima Grinpisa


Aktivisti Grinpisa protestuju protiv zatvaranja kolega u Rusiji
Aktivisti Grinpisa protestuju protiv zatvaranja kolega u Rusiji
Rusija je tužbe za piratstvo protiv aktivista Grinpisa preinačila u optužbe za huliganstvo, što je gotovo prepolovilo zatvorske kazne koje im prete za pokušaj protesta na naftnoj platformi Gasproma.

Promena krivičnog dela za koje ih ruske vlasti terete, prema rečima portparola ruskog Istražnog komiteta Vladimira Markina, koje prenose ruske agencije, znači da aktivistima Grinpisa umesto maksimalnih 15-godišnjih zatvorskih kazni za piratstvo, sada preti sedmogodišnji boravak u zatvoru zbog huliganstva u slučaju izricanja maksimalne presude, što važi i za dva novinara koji su pratili protest. Reagujući na odluku ruskih vlasti predstavnik Grinpisa u Rusiji Ivan Blokov rekao je da mu je laknulo, ponavljajući da niko od uhapšenih aktivista ili novinara nije kriv.

„Naravno, naši aktivisti nisu ni pirati, niti huligani. Optužbe za huliganstvo imaju smisla ukoliko je nasilja bilo ili su postojale pretnje. Jasno je da se aktivisti nisu upotrebili nasilje, što nije bilo slučaj ni u prethodne 42 godine, koliko organizacija postoji. To se nije, niti se može dešavati, što nove optužbe čini neopravdanim. Nadamo se da će i one uskoro biti odbačene i da će ljudi biti slobodni.“

Dvadesetosam aktivista Grinpisa i dva novinara, koji su državljani ukupno 18 pritvoreni su u Rusiji od kako je brod koji je polovio pod holanskom zastavom „Arktička zora“ zauzela ruska Obalska straža, kada su aktivisti pokušali da se popsnu na Gaspromovu naftnu platformu na Arktiku. Ruske vlasti donele su odluku o ublažavanju optužbi svega nekoliko dana pošto je Holandija Međunarodnom sudu za pravo mora uputila zahtev da se od Rusije zatraži oslobođanje pritvorenih. Ivan Blokov ne isključuje mogućnost da je ruska odluka odgovor na holandsku inicijativu.

“Uprkos činjenici da je odluka ovog suda obavezna Rusija je ipak odbila da prihvati odluku Tribunala. Međutim, ubrzo je promenila optužnicu protiv naših aktivista. Ne znam da li je to slučajnost ili ne, ali to se desilo i ja ne vidim druge razloge koji bi doveli do te promene", rekao je Blokov.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG