Dostupni linkovi

Rusi u Turskoj u strahu da će politika uništiti harmoniju


Antalija
Antalija

Piše: Frud Bezhan (prevela: Biljana Jovićević)

Oko 40.000 ruskih doseljenika u Antaliji zabrinuto je za svoju budućnost dok Ankara i Moskva nastavljaju konfrontacije.

U šoping centru "Shemall" u primorskom gradu resortu Antaliji, desetine djece iz turskih i ruskih škola u tradicionalnoj odjeći tapšući ručicama zajednički pjevaju.

Javni iskaz solidarnosti dio je Festivala prijateljstva i mira, jednog od mnogobrojnih kulturnih događanja u ovom mediteranskom gradu ovog decembra u vrijeme duboke političke svađe između Ankare i Moskve.

Dok turska zajednica u Rusiji prijavljuje incidente i uznemiravanja od kada je Turska oborila ruski avion na tursko-sirijskoj granici prošlog mjeseca, lideri 40.000 ruskih iseljenika u Antaliji ulažu konkretne napore u sprječavanju ponavljanja ružnih scena iz Moskve.

Najveći dio ruske zajednice u Antaliji izražava nadu da će politička prepucavanja popustiti, ali takođe ispoljavaju zabrinutost da bi politika mogla zadrijeti i u njihov svakodnevni život u Turskoj.

Velika familija

Djeca na Festivalu mira i prijateljstva u Antaliji
Djeca na Festivalu mira i prijateljstva u Antaliji

"Mi smo kao velika porodica”", kaže Larisa, jedna od organizatora festivala. Majka dvoje djece koja je kao mnoge Ruskinje koje žive u Antaliji udata za Turčina, naglašava da Rusi "nemaju nikvih problema ovdje".

"Odnosi (između zajednica) se razvijaju i rastu iz godine u godinu", ističe visoka plavuša dodajući, "to ne može biti uništeno u trenutku. To je nemoguće".

Irina Baldži šeta sa svojim psom šetalištem pored plaže. Osam godina, ova direktorica Ruske umjetničke i kulturne asocijacije, Antaliju zove "moj dom".

Majka četvoro djece kaže da su Rusi u Antaliji dobro integrisani i da u tome mijašani brakovi igraju veliku ulogu.

"Brojni Rusi ovdje su udati i oženjeni sa turskim narodom i formirali su porodice. Rusi koji su u braku sa Turcima integrisani su u turske familije i u turske zajednice. Mi ne vidimo nikakvu opasnost od Turaka ovdje", navodi Baldži.

Njena je priča klasična ljubavna, u Antaliji. Posjetila je ovo mediteransko ljetovalište tokom odmora, zaljubila se i udala za lokalca. Od tada živi ovdje.

Kao simbolični gest harmonije, Irina Baldži nedavno je usvojila psa Mira, što na ruskom jeziku znači mir.

Sugrađani

Mnogi Turci u Antaliji, gradu u kojem živi ogroman broj stranca ili su tu na odmoru, na ruske doseljenike gladaju pozitivno.

"Rusi su naši sugrađani i naši prijatelji", kaže Emel Džakmak, kodirektorica Asocijacije za kulturu i solidarnost stranaca, inače, međukulturne grupacije koja pomaže Rusima da se integrišu u Antaliji.

"Nema problema među nama", dodaje Džakmak, niska i energična žena.

Kako kaže ona, mnogi Rusi u Anataliji govore turski jezik i druže se sa svojim domaćinima.

Mnogi od njih rade u turističkoj industriji ili su uspostavili biznis i kupili imanja u ovom pitoresknom resortu. Djeca iz miješanih brakova često pohađaju međunarodne škole gdje studiraju turski i ruski.

Rastući strah i nesigurnost

Ali, dok ruski doseljenici u Anatliji javno radije umiruju strahove zbog diplomatskog spora između Ankare i Moskve, privatno ipak ispoljavaju rastući strah i nesigurnost.

Alina
Alina

"Oni kažu 'glupi Rusi, vratite se u Rusiju. Dobro je što se vaš avion srušio u Egiptu. Mrzimo vas' ", navodi Alina (29) prepričavajući nedavni incident sa grupom turskih tinejdžera u centru Antalije.

Ona nam je takođe ispričala drugi incident u kojem se njenoj prijateljici suprotstavila grupa muškaraca koji su je vrijeđali i prijetili da će je udariti.

Alina, čiji je muž Turčin i koja ima četvorogodišnju kćer, ističe da takvi ljudi predstavalju manjinu. Ona kaže da je većina Turaka učinila jako puno da se "osjeća dobrodošlom" još od kada je nastala prva erupcija tenzija prošlog mjeseca.

Alina, naizgled samouvjerena prevoditeljica, takođe kaže da se plaši da ode u Rusiju, zato što bi je mogli maltretirati zbog njenog turskog prezimena i turskog pasoša njene kćeri. Takođe se plaši da joj, možda, ruske vlasti ne bi dozvolile da se vrati u Tursku.

Njena strahovanja su identična kao i drugih Rusa koje žive u Antaliji.

"Imam strah, moram priznati, jer moja porodica je u Rusiji i voljela bih da moj otac i brat dođu ovdje sa svojim porodicama", kaže Svetlana, rođena Moskvoljanka koja se u Antaliju doselila prije 13 godina.

Antalija
Antalija

"Ako ćemo ponovo imati vizni režim to će biti mnogo teže", pojašnjava Svetlana, komentarišući jednu od kaznenih mjera koje je Kremlj najavio prošlog mjeseca.

"Tu je takođe i pitanje dvojnog državljanstva, i možda će nam u jednom trenutku jedna od država reći da biramo", navodi ona.

Svetlana koja ima radnju ispred šoping centra u Anataliji, brine za svoju kćer Margaritu koja pohađa međunarodnu školu u gradu.

"Biće veoma teško za moje dijete koja je polu Ruskinja polu Turkinja", kaže Svetlana grleći malenu djevojčicu.

"Ona ima dvije domovine", zaključuje naša sagovornica.

XS
SM
MD
LG