Dostupni linkovi

Rimejk Velikog Gatsbyja otvara ovogodišnji Kan


Leonardo Di Caprio u filmu "Veliki Getsbi"
Leonardo Di Caprio u filmu "Veliki Getsbi"
BBC, priredila Biljana Jovićević

Baz Luhrmannova adaptacija „Velikog Getsbyja" sa Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi u kojoj je nekada blistao Robert Redford, otvoriće ovogodišnji 66. festival u Kanu.

U filmu rađenom po klasičnoj noveli Scotta Fitzgeralda iz 1925, još igraju i Carey Mulligan i Toby Maguire.

Luhrmann koji je svoj debitantski film (Strictly Ballroom) takođe prije 21 godinu predstavio na najpoznatijem evropskom filmskom festivalu, kaže da je Kan „uvjek bio blizak našim srcima“.

U svakom slučaju novi film australijskog reditelja biće prikazan u Kanu 15. maja u Velikom teatru Lumiere palate festivala.

„Scott Fitzgerald napisao je jedan od najdirljivjih i najljepših pasaža u svojoj izuzetnoj noveli na veoma maloj distianci od Kana tu u blizini, u vili San Rafael", naveo je Luhrmann u pisanoj izjavi povodom objave da će film otvoriti ovogodišnji Kan.

Scenario za Velikog Gatsbyja je ovoga puta priredio sam Luhrmann zajedno sa scenaristom Carigom Pearceom, koji je radio sa njim na filmu „Moulin Rouge“ koji je imao osam nominacija za Oscara. Taj je film takođe otvorio kanski festival 2001.

Leonardo DiCaprio koji će igrati ulogu tragično romantičnog heroja Jaya Gatsbyja, sa režiserom je takođe ranije radio u filmu „Romeo+Juliet", za koji je Luhrmann osvojio britansku Baftu za najbolji scenario kao i za najbolju režiju.

(VIDEO: Trejler za film Veliki Getsby)


DiCaprio se vraća u Kan nakon šest godina. Posljednji put je tamo bio 2007. kada je predstavljao svoj dokumentarni film o zaštiti životne sredine "11 sati", koji je i producirao.

Muziku za rimejk Velikog Gatsbyja komponovali su Jack White i slavni reper Jay Z, koji bi takođe trebalo da se pojavi na otvaranju kanskog festivala.

Fim je rađen i u 3D tehnologiji, i to će biti tek drugi put da se na festvalu u Kanu prikazuje film u tom formatu. Film „Pixar's Up“ sniman u 3D-u, 2009, je takođe otvorio Kan.

Inače Veliki Gatsby trebalo je da ima svjetsku premjeru još prošlog Božića, ali je filmski studio Warner Bros insistirao na tome da se za ovakvu filmsku premijeru mora obezbijediti „najveći mogući auditorujum“.

Kan je nema sumnje savršeno mjesto za to, a publika će od 15. maja imati prilike da vidi da li će Leo DiCaprio i Carey Mulligan uspjeti da budu jednako briljantni ili možda i bolji od Roberta Redforda i Mie Farrow u prvoj ekranizaciji novele urađenoj 1974. godine. Scenario je tada adaptirao Francis Ford Coppola, režirao ga je Jack Clayton a film spada u holivudske klasike.
XS
SM
MD
LG