Dostupni linkovi

Riješena sudbina tri hrvatska brodogradilišta


Brodogradilište Uljanik
Brodogradilište Uljanik
Sudbina 5 hrvatskih brodogradilišta koja se zbog proklamirane politike Europske unije mora skinuti sa državnih jasli u četvrtak je dijelom odlučena.

Splitsko brodogradilište bit će prodano samoborskoj tvrtki DIV.

„Ovo je po našem uvjerenju dobra ponuda, i vjerujemo da će time brodogradnja na ključnoj točci na jugu – u Splitu – uspješno nastaviti svoje djelovanje“, kaže prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Sindikalni povjerenik desne sindikalne centrale HUS Zvonko Šegvić ovu je vladinu odluku odmah nazvao – veleizdajom:

„Pozivam sve sindikate u Hrvatskoj da se ujedine, jer je to jedini način da se suprotstavimo ovoj liberalnoj koncepciji hrvatske Vlade. Volija bi vidit' koja jamstva DIV može dat' kad prošli mjesec nije isplatija kompletnu plaću svojim radnicima.“

Brodogradilište Split
Brodogradilište Split
Samoborska tvrtka mora u sljedećih pet godina u splitsko brodogradilište investirati dvije milijarde kuna – nešto manje od 270 milijuna eura, ali vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak kaže kako postoji volja stranih investitora da ulože u ovaj projekt, i kako - nasuprot bojazni splitskih sindikalista – neće biti otpuštanja.

„Mi smo se dapače u Europskoj komisiji borili da zadržimo što više ljudi, jer nama nije interes otpuštati ljude, trošiti novac na otpremnine i na taj način povećavati ukupni trošak restrukturiranja. Nama je interes zaposliti ljude i krenuti prema naprijed“, tvrdi Debeljak.

Nakon što je prošlog tjedna strani investitor Danko Končar odustao od natječaja za privatizaciju riječkog brodogradilišta „3.maj“, u četvrtak je Vlada otklonila njegove ponude za kupnju brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici zbog, kako je rečeno – neprihvatljivih jamstava.

Neki drugi motivi

Premijer Zoran Milanović o motivima samoborske tvrtke i o motivima Danka Končara kaže:

„Procjenjivali smo tko ima ambicije, znanja, energije, želje i upornosti da se bavi ovim poslom u jednoj teškoj situaciji slabe konjunkture na svjetskom tršitu. Procjena je da to jedan ponuditelj jest, a da motivi drugog ponuditelja – koliko god možda bili opravdani i nisu nezakoniti – naprosto nisu i naši motivi. On ima neke druge motive na što ima pravo, ali na kraju odluku donosimo mi.“

Vlada Hrvatske
Vlada Hrvatske
Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj jer se nakupilo milijardu kuna – oko 130 milijuna eura – duga, ali prije stečaja svih 400 radnika dobit će otpremnine za što je osiguran novac.

Predsjednik sindikata u Kraljevici Nenad Miškulin je u ime radnika pita - zašto baš oni, kada po broju zaposlenih i površini imaju najviše izgleda za restrukturiranje? Već je dogovoren sastanak sa Vladom.

„I ja moram postaviti pitanje, jer sam u nedoumici – na kojim kriterijima je danas za Kraljevicu proglašen stečaj, osim ako nije čisto političkom odlukom da se jedan škver eliminira?!“, kazao je Miškulin.

Vlada ima tri mjeseca vremena da nađe novi model restrukturiranja za Trogir i riječki „3.maj“,a najuspješnije hrvatsko brodogradilište – pulski „Uljanik“ – ide u radničko dioničarstvo, gdje će zaposleni pod povoljnim uvjetima moći kupiti 40 posto dionica, a ostatak ide na tržište.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske u lijevoj sindikalnoj centrali Savezu samostalnih sindikata Vedran Dragičević za naš radio o toj vladinoj odluci kaže:

"Sada u prvoj reakciji mogu kazati da je ovo povoljna odluka, jer se može naći povoljno rješenje. I mislim da će to socijaldemokratska vlada i učiniti.“

Uz dva hepienda i dva prolongiranja odluke, stečaj Kraljevice je poraz Vladine politike borbe za svako radno mjesto.

„Najžalosnije je što je ta borba za svako radno mjesto tu malo zapela i meni je baš žao za Kraljevicu!“, zaključuje Dragičević.
XS
SM
MD
LG