Dostupni linkovi

Članovi izborne komisije Republike Srpske podnijeli ostavke


Glasanje na opštim izborima u Doboju na sjeveru BiH, 7. oktobar 2018.
Glasanje na opštim izborima u Doboju na sjeveru BiH, 7. oktobar 2018.

Pet od sedam članova Republičke izborne komisije bh. entiteta Republika Srpska (RIK RS), podnijelo je ostavke nakon sjednice tog tijela u Banjaluci, 11. aprila.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Oliver Blagojević, koji je obavljao funkciju predsjednika RIK RS. Dodao je da dva člana nisu prisustvovala sjednici, te da ne zna da li će i oni podnijeti ostavku.

Vlada RS je 6. aprila tražila da članovi organa za sprovođenje izbora iz RS podnesu ostavke na svoju dužnost, nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo tehničke izmjene državnog Izbornog zakona.

Osim što su tražili ostavke, predstavnici vlasti u ovom bh. entitetu su nakon Šmitove odluke usvojili Nacrt izbornog zakona krajem marta, kojim žele da prisvoje nadležnosti države nad izborima u RS.

Svi predstavnici Republičke izborne komisije RS koji su bili prisutni na današnjoj sjednici (na slici) su podnijeli ostavke.
Svi predstavnici Republičke izborne komisije RS koji su bili prisutni na današnjoj sjednici (na slici) su podnijeli ostavke.

Blagojević je rekao da su nakon sjednice ostavke predali na protokol Narodne skupštine RS, te da ona treba o tome donijeti odluku na nekoj od idućih sjednica.

Kaže da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nema ništa sa tim.

"Po Izbornom zakonu BiH, nakon što lokalne skupštine donesu odluku o izboru članova opštinskih i gradskih izbornih komisija, CIK daje saglasnost na njihovo imenovanje, ali na imenovanje RIK, CIK ne daje nikakvu saglasnost", pojašnjava Blagojević.

Prema Izbornom zakonu BiH, nadležnost entitetskih komisija određuje CIK.

Izborna komisija RS je nadležna za postupke opoziva gradonačelnika i opštinskih načelnika, te za provođenje izbora savjeta mjesnih zajednica u gradovima i opštinama.

Članovi CIK BiH iz reda srpskog naroda, Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina, odbili su da podnesu ostavke.

Bjelica Prutina je za RSE ranije rekla da su prava i obaveze članova CIK-a propisani Izbornim zakonom BiH, te da "ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtjevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta".

"Takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH", istakla je ona.

Iz CIK-a je, takođe, ranije saopšteno da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Sve izbore od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. do danas, organizovao je CIK, a izbore prije toga je organizovala Privremena izborna komisija, uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

Lokalni izbori u BiH, na kojima se biraju gradonačelnici, načelnici opština i lokalni parlamenti, nisu još zakazani, ali zakon predviđa da bi oni trebalo da budu održani 6. oktobra.

XS
SM
MD
LG