Dostupni linkovi

Stanković o rekonstrukciji Vlade Srbije: Promene neće biti kozmetičke


Znak Vlade Srbije
Znak Vlade Srbije
Na sastanku lidera vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade, koji je održan u nedelju u kasnim popodnevnim satima, nije bilo reči o kadrovskim rešenjima, ali je dogovoren kalendar događaja, prema kojem će ove nedelje biti još reči o vladinim ciljevima, a tokom nedelje bi trebalo da bude imenovan i glavni pregovarač Srbije u procesu pridruženja EU. Premijer Ivica Dačić je rekao da će do kraja jula članovi vladajuće koalicije razgovarati o ciljevima i zadacima vlade u narednom periodu.

Kako je posle sastanka izjavila ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, iduće nedelje će se unutar stranaka razgovarati o ciljevima Vlade i personalnim rešenjima, a rekonstrukcija bi trebalo da bude zavšrena za tri nedelje.

„Dinamika je da ćemo u ovoj nedelji dogovoriti ciljeve. Sa tim ciljevima i personalnim rešenjima izaćićemo pred organe stranke u drugoj nedelji, a u trećoj nedelji će Vlada i Skupština doneti ono šo je potrebno za formiranje one vlade koja će u narednom periodu voditi ovu državu.“

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, kaže da je realno očekivati promene koje neće biti kozmetičke, ali da tek treba videti koliko će zaista biti sveobuhvatne.

„Promene neće biti samo kozmetičke iz prostog razloga što bi kozmetičke promene najverovatnije potrošile ideju rekonstrukcije vlade kao ideju o podizanju nivoa kvaliteta upravljanja vladom u Srbiji, a to je ono što naprednjaci ne bi trebalo da dozvole, s obzirom na činjenicu da su oni kreatori te ideje o rekonstrukciji vlade. Jednom rečju, to ne samo da ne bi trebalo da dozvole nego prosto mogu da insistiraju na toj ideji zato što su u ovom trenutku stranka koja ne mora nužno da sedi u sadašnjoj vladi Srbije. Njihovi koalicioni partneri imaju jako sužen manevarski prostor ukoliko naprednjaci žele da insistiraju na bilo čemu, pa i rekostrukciji vlade.“

RSE: Koliko je za očekivati da će sve članice vladajuće koalicije biti voljne da temeljno pročiste svoje redove?

Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković
Stanković: Oni sigurno neće biti voljni. Ne postoji ista spremnost svih članova vladajuće koalicije da učestvuju u rekonstrukciji, ali svi, osim naprednjaka, biraju između dva zla i traže zlo koje je manje. Dakle, ili idu na izbore ili temeljno čiste svoje redove. Mislim da je obzirom na stanje u biračkom telu i na političku poziciju URS i SPS, za njih ipak manje zlo da se odreknu možda i nekih jakih partijskih ljudi, nego da idu na izbore gde im politička pozicija sigurno neće biti ni nalik onoj koju su imali u proleće 2012. kada su mogli kao učesnici o razgovorima o formiranju vlade da traže i dobiju mnogo toga, što se uostalom može videti i u sastavu ove vlade.

RSE: Očekujete li trzavice, s obzirom da manje stranke, kako kažete, nisu voljne da pročiste svoje redove, a da im, s duge strane, ni izbori ne idu na ruku?

Stanković: Trzavice su neminovne, jer teško će biti strankama, pre svega SPS i URS, da se oslobode jakih stranačkih ljudi. Nemaju mnogo alternative, a s obzirom na to, nemaju ni mnogo prostora da zatežu u tim pregovorima. Prosto, bolje je nekada ućiniti nepopularne poteze sa stranačkog stanovišta, a obezbediti da stranka preživi u ovom politički turbulentnom vremenu, nego izlagati se gotovo maksimalnom riziku koji bi za sobom nosili izbori jer nije daleko od istine scenario da izlazak na izbore stavlja u veliki problem URS po pitanju opstanka na političkoj sceni, s jedne strane, a isto tako SPS je značajno promenio retoriku po pitanju Kosova i ekonomska kriza je ukinula mogućnost da budete stranka koja odbija mere štednje, tako da oni teško da imaju podlogu za to da mnogo zatežu. Biće neprijatno u strankama, ali ukoliko su racionalne, prihvatiće odricanje od jakih stranačkih ljudi, zarad kupovine vremena koje može poboljšati srednjoročnu i dugoročnu poziciju u biračkom telu.
XS
SM
MD
LG