Dostupni linkovi

Referendum je neozbiljna priča


Ne odustaje od referenduma - Milorad Dodik
Ne odustaje od referenduma - Milorad Dodik
Pored upozorenja Vijeća za provedbu mira da vlasti RS krše Dejtonski sporazum odbijanjem da provedu zakone koje je donio visoki predstavnik, kao i prijedlogom za održavanje referenduma, premijer RS Milorad Dodik i dalje ostaje kod stava da će referendum o Dejtonskom sporazumu biti proveden ove godine, a možda i o statusu RS.

Dan nakon što mu je u Banjaluci na proslavi dana Republike Srpske predsjednik Srbije Boris Tadić uputio jasnu poruku da Srbija nikada neće podržati podjelu BiH, premijer RS-a Milorad Dodik u intervjuu beogradskim Večernjim novostima najavio je pokretanje procedure o održavanju referenduma u RS o podršci Dejtonskom sporazumu u prvoj polovini ove godine, kao i mogućnost održavanja referenduma o statusu RS.

Sličnu izjavu o referendumu o statusu RS unutar Bosne i Hercegovine Dodik je dao je i 5. januara u Banjaluci:

„Naravno, referendum o statusu, a to znači da li će RS biti u okviru BiH ili izvan BiH, on će se sigurno jednog dana održati. I to ne treba da bude sporno. Da bismo to učinili, moramo to legalizovati. Da bismo to legalizovali, moramo donijeti zakon. Ovdje nema brzine. Ovo pitanje ne podrazumijeva da se šalite s tim.“

Podsjetićemo i na izjavu Borisa Tadića koji je rekao da je referendum unutrašnja stvar Bosne i Hercegovine:

„Sve ono što je politika legitimnih predstavnika građana u BiH, u RS i Federaciji, jeste stvar Bosne i Hercegovine i njenih građana. Republika Srbija se u unutrašnju politiku u BiH i u entitetima ni na koji način ne meša, niti će se mešati. Srbija ima pravo da kaže svoj stav i govoriće ga uvek samo kada je u pitanju očuvanje Dejtonskog sporazuma i međunarodne garancije, kojih je i Srbija takođe potpisnik. To je naša obaveza i to je naša dužnost, ali ona podrazumeva da se ni na koji način Republika Srbija ne meša u unutrašnje stvari u BiH. To je politika od koje niti ću ja lično, niti će Srbija odustati u budućnosti.“

NEMA NIŠTA OD REFERENDUMA?

Opozicija u Republici Srpskoj ne vidi koristi oko još jedne konfrontacije sa međunarodnom zajednicom i priče o referendumu. Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić smatra da je sapunica zvana referendum potpuno neozbiljna priča.

„Očito su se našle dvije neozbiljne strane – jedna neozbiljna strana koja priča o referendumu od koga nema efekta, a to je referendum o sudijama, i druga neozbiljna strana koja se zove PIC, i koja to, kao, ozbiljno shvata. I jedni i drugi se prave važni na jednoj temi od koje nema ništa. Rekao sam prije, a tvrdim i sada, od referenduma, pogotovo nekog ozbiljnog, nema ništa. To zna i PIC, to zna i gospodin Dodik – ali jedni druge potpucavaju, prave važnim, puno više nego što ustvari jesu“ , objašnjava Ivanić.

Član Glavnog odbora SDS-a Rado Savić sumnja da iza svega stoji dogovor Dodika i međunarodne zajednice kako bi ovaj, na priči o referendumu, ponovo pobijedio na izborima kao i 2006. godine.

„Čini mi se da cijela ta priča na relaciji OHR – Vlada RS ispada maltene dogovorena. Već predugo traje ta priča o referendumu i on se, čini mi se, ponovo aktivira, taj verbalni dio priče, u svrhu izbora. Mislim da je OHR neozbiljna institucija koja nema nikakav legitimitet, njih niko nije ni birao, oni su svijet za sebe, i mi se u principu ne treba ni da se obaziremo na njih. Taj referendum ako zaista želimo, odnosno vlasti RS ako ga zaista žele, treba da ga provedu“, smatra Savić.

Referendum je neustavna stvar jer je Visoki predstavnik po Dejtonskom sporazumu jedini njegov tumač, kaže funkcioner Stranke za BiH, Adib Đozić:

„Međunarodna zajednica je sada ovdje na testu. Ona mora pokazati svoje i pravno i moralno lice i politički kredibilitet. Upravo međunarodna zajednica, jer je visoki predstavnik njezina i bh. institucija. Ali, ja bih rekao – ako oni žele referendum – mi smo i '92. branili BiH i mislim da ima dovoljno Bosanaca i Hercegovaca da odbrane ustavni poredak BiH.“

Koji će biti dalje koraci međunarodne zajednice u BiH na ignorisanje vlasti u RS teško je reći jer oni svoje poteze nikada ne najavljuju.
XS
SM
MD
LG