Dostupni linkovi

Beograd traži dijalog o pitanjima van briselskog sporazuma


Zastave Srbije i Kosova
Zastave Srbije i Kosova
Pregovarački timovi Beograda i Prištine u utorak nisu postigli dogovor o primeni briselskog sporazuma, ali u sredu nastavljaju sa razgovorima, izjavio je šef beogradskog tima Marko Đurić nakon više od četiri sata dijaloga u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Đurić je rekao i da je delegacija Srbije predložila otpočinjanje dijaloga i o pitanjima koja nisu obuhvaćena ovim sporazumom.

"Srpska delegacija je u ovim pregovorima koje smo danas vodili predstavnicima Evropske komisije predožila otpočinjanje dijaloga na najvišem političkom nivou o onim suštinskim životnim pitanjima koja nisu rešena privremenim sporazumom kao što su pitanje imovine, pitanje položaja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pitanje stvaranja uslova za učešće predstavnika srpske zajednice u centralnim institucijama vlasti. Dakle, ova pitanja su pitanja od kojih takođe zavisi i situacija na terenu i mi mislimo da je veoma važno da u narednom periodu o njima bude razgovarano na najvišem političkom nivou", istakao je Đurić dodavši da je delegacija Srbije u Brisel došla spremna sa "sveobuhvatnim planom da Zajednica srpskih opština ima upravo onakva ovlašćenja kakva su predviđena Briselskim sporazumom".

Šef prištinske delegacije Hajredin Kuči rekao je da su u utorak obe strane predstavile svoju poziciju i da očekuje da će direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, Fernando Đentilini, u sredu predstaviti nacrt plana implementacije.

"Ovde smo zbog plana implementacije", rekao je Kuči dopisniku RSE, "bez primene sporazum je ravan nuli“.

Đurić je nakon razgovora optužio Kosovo da nije dovoljno fleksibilno.

„Sada je neophodno da Priština pokaže onu vrstu razuma koja je neophodna da bi se do sporazuma došlo. Mi od predstavnika Evropske komisije sa kojima smo danas razgovarali nismo čuli nijednu značajniju primedbu na obilje argumenata koje je naša strana iznosila i na sveukupnu viziju toga kako treba da izgleda sporazum o implementaciji, odnosno primeni dogovora koji je postignut“, kazao je on.

Odgovarajući na optužbe kolega iz Srbije, Kuči je izjavio da ne želi da se bavi optužbama, već dogovorom kako primeniti sporazum.

„Ne bih želeo ovde da optužujem nijednu stranu. Ovde smo da dogovorimo implementacioni plan, nismo ovde na novim pregovorima već da primenimo sporazum koji smo već postigli“, istakao je Kuči.

Ovo je drugi sastanak timova otkako su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali sporazum 19. marta.
XS
SM
MD
LG