Dostupni linkovi

Poslanici Skupštine Srbije žale zbog presude Mladiću


Ratko Mladić u haškoj sudnici 8. juna 2021.
Ratko Mladić u haškoj sudnici 8. juna 2021.

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije više puta su 9. juna, dan nakon štoo je izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću, ponovili da je presuda "skandalozna" i da je sud u Hagu "antisrpski".

Sudije Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, potvrdile su 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Kako prenosi agencija Beta, poslanik Srpske napredne stranke Đorđe Dabić rekao je da je juče bio "posebno težak dan za srpski narod" i da je „sramna presuda generalu Mladiću samo dokaz da je Haški tribunal jedan politički sud koji je stvoren da izvrši reviziju istorije i da srpski narod optuži da je vršio zločine, dok su svi drugi oslobođeni".

I Lider jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma u svom izlaganju nabrajao je ko je sve oslobođen u Haškom tribunalu u kojem, kako je rekao, "poslednjih osam godina nije postojala pravda kad je Srbija u pitanju".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević, rekao je da je jedini Mladićev greh bio taj „što je branio svoj narod".

Poslanici iz Sandžaka podneli predlog Rezolucije o Srebrenici

Poslanici poslaničke grupe "Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka" podneli su danas po hitnom postupku Skupštini Srbije predlog rezolicije o genocidu u Srebrenici.

"Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i pre toga Radovanu Karadžiću za udruženi zločinački poduhvat, stekli su se svi uslovi da se po hitnom postupku usvoji rezolucija kojom bi se osudio genocid nad Bošnjacima, kojom bi se zabranilo negiranje i veličanje genocida i osudjenih ratnih zločinaca", rekao je poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović.

On je novinarima rekao da predložena rezolucija predviđa i lekcije u školskom sistemu kako bi "mlađi stvorili zdraviju svest da se genocid niti ratni zločin ne isplati".

Imamović je dodao da "politika koja dovela do genocida, treba da bude osuđena na njenom izvoru".

On je dodao da se negiranje i veličanje genocida sve češće i glasnije čuje iz vrha države, te da bi priznavanje, osuda i zabrana negiranja genocida trebalo da bude prvi korak koji Srbija mora da napravi ukoliko žli da gradi dobre odnose u regionu.

Reakcije i od strane vanparlamentarnih političara

Dan nakon što je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen drugostepeno na doživotni zatvor, reagovalo je i nekoliko vanparlamentarnih i opozicionih političara u Srbiji.

Potpredsednik Pokreta Dveri Ivan Kostić izjavio je u saopštenju na sajtu ove opozicione političke partije da je potvrđivanje doživotne presude zatvora Ratku Mladiću još jedan dokaz da je taj sud napravljen samo da bi Srbe označio kao genocidan narod.

"Vođe muslimanske i hrvatske vojske kao i terorističke OVK nisu odgovarali za svoje zločine nad srpskim civilima i decom, tako da se aktivnost ovog suda ne može drugačije definisati nego kao nastavak kontinuiranog procesa antisrpske politike međunarodne zajednice", naveo je Kostić u saopštenju.

Reakcija je stigla i od predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, koji je na konferenciji za novinare ispred Centra "Sava" u Beogradu rekao da se u Srebrenici dogodio "strašan zločin u kojem je ubijeno više hiljada ljudi", a da počinioci treba da odgovaraju.

"SSP se zalaže da prestanemo da živimo u prošlosti već da idemo u budućnost, da počnemo da pričamo o stavrima koje nas spajaju a ne koje nas razdavajaju“, kazao je Đilas.

Reagovala je i Srpska radikalna stranka, čiji je lider Vojislav Šešelj i sam pravosnažno osuđen aprila 2018. na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, zbog progona i podsticanja na progon Hrvata iz mesta Hrtkovci u Srbiji, a desetogodišnja kazna smatrala se odsluženom za vreme njegovog boravka u pritvoru od 2003. godine.

Radikali su u saopštenju na svom sajtu naveli da presuda Mladiću "prati kontinuitet antisrpskog delovanja Haškog tribunala i njegovog pravnog naslednika, Mehanizma za međunarodne krivične sudove", te da je „uperena protiv celog srpskog naroda i ima za cilj destabilizaciju Republike Srbije i stvaranje osnova za njeno ukidanje".

Sudsko veće je pravosnažnom odlukom od 8. juna potvrdilo prvostepenu presudu iz 2017. godine, kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Oslobođen je krivice za genocid u šest BiH opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Najtraženiji haški begunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu. Prva optužnica protiv njega je podignuta 24. jula 1995. godine.

XS
SM
MD
LG