Dostupni linkovi

Raskošni život Asadovih


Predsednik Bašar el-Asad i njegova supruga Asma, februar 2012.
Predsednik Bašar el-Asad i njegova supruga Asma, februar 2012.
Privatni imejlovi sirijskog predsednika Bašara el-Asada, koje ekskluzivno objavljuje britanski “Gardijan” (Guardian), otkrivaju raskošni stil života u njegovom okruženju kao i da savete dobija od Irana.

• Asad ne sprovodi reforme uprkos obećanjima
• Njegova žena troši hiljade dolara na nakit i nameštaj.

Asad se savetuje sa Iranom kako da se bori protiv pobune protiv njegove vladavine, proizilazi iz oko tri hiljade imejlova koje su on i njegova supruga Asma primili i poslali, a koje su, navodno, presreli pripadnici opozicionog Vrhovnog saveta revolucije između juna i početka februara.

Dokumenti, objavljeni na prvu godišnjicu pobune u kojoj je poginulo više od osam i po hiljada ljudi, prikazuje Asadovu porodicu kao izolovanu od sve veće krize koja nastavlja da uživa u luksuznom životu.

Tako Asadova supruga troši hiljade dolara na markiranu robu. U trenutku dok se ceo svet zgražava nad brutalnim obračunom sa demonstrantima širom zemlje, a mnogi Sirijci trpe nestašice hrane i druge muke, gospođa Asad je potrošila oko 16 hiljada dolara na svećnjake, stolove i lustere iz Pariza, a naložila je svom saradniku da naruči “fondi (fondue) set” (pribor za pripremanje jela i slatkiša) preko Amazona.

Istovremeno, iz pomenutih imejlova se vidi kako Asad razmenjuje zabavne linkove na svom Ajpedu (iPad) i skida muziku sa Ajtjunsa (iTunes).

“Gardijan” navodi da je uložio veliki trud da utvrdi verodostojnost ove prepiske. Između ostalog je kontaktirao 10 lica koja se pominju u imejlovima, ali da ne može da potvrdi sve navode.

Iz opsežne korespondencije se može zaključiti:

• Asad je uspostavio mrežu poverljivih saradnika koji ga direktno obaveštavaju preko privatnog imejla – zaobilazeći tako njegov moćni klan kao i bezbednosni aparat; • Sirijski predsednik izbegava reforme, koje je obećao reforme u pokušaju da ublaži krizu, ukazujući na “smeće zakona o partijama, izborima, medijima”.

• Ćerka katarskog vladara, emira Hamida al-Tanija, savetovala je bračnom paru Asad da napusti Siriju, ukazujući da bi Doha mogla da im ponudi egzil.

• Asad je zaobilazio sveobuhvatne američke sankcije protiv njega, koristeći treća lica sa američkim adresama da bi nabavio muziku i aplikacije sa Eplovog Ajtjunsa (Apple's iTunes).

• Kompanija Al Šahba, sa sedištem u Dubaiju i registrovanom ispostavom u Londonu, ključni je kanal za poslove sirijske vlade i privatne nabavke Asadove supruge.

Krtica u Asadovom okruženju

Opozicioni aktivisti ističu da su došli u posed korisničkog imena i lozinke – za koje se veruje da koristi predsednički par – preko “krtice”, odnosno špijuna u Asadovom okruženju. To im je omogućavalo nesmetani pristup nekoliko meseci sve dok u februaru režim nije otkrio curenje informacija.

Iz imejlova se može zaključiti da je Asad okupio grupu saradnika da ga savetuje o medijskoj strategiji i kako da se pozicionira s obzirom na sve veće međunarodne kritike na račun nastojanja njegovog režima da slomi pobunu.

Sirijski grada Hama, 15. mart 2012.
Sirijski grada Hama, 15. mart 2012.
Prepiska pokazuje i da je Asad primao savete od Irana ili njegovih eksponenata u nekoliko navrata tokom krize. Pre govora u decembru, Asadov saradnik za medije je pripremio dugu listu tema, navodeći da su saveti zasnovani na “konsultacijama sa znatnim brojem ljudi, uključujući političkog savetnika iranskog ambasadora”.

U tom dokumentu Asadu se sugeriše da koristi “moćan i jezik nasilja” i iskaže zahvalnost za podršku “prijateljskih država”. Takođe, da vlasti treba da “pusti više informacija o našim vojnim sposobnostima” kako bi uverile javnost da mogu da izađu na kraj sa pobunom.

Sirijski predsednik je primao savete i od Huseina Mortade, uticajnog libanskog biznismena koji ima jake veze sa Iranom. Tako je Mortada zatražio u decembru od Asada da prestane da okrivljuje al Kaidu za očigledan dvostruki napad u Damasku, dan pre dolaska misije Arapske lige u Siriju.

“Nije u našem interesu da kažemo da al-Kaida stoji iza ove operacije, jer to ide u prilog američkoj adminstraciji i sirijskoj opoziciji. Bio sam u kontatku sa Iranom i Hezbolahom i oni su mi ukazali da ne treba da se pominje al Kaida. To je očigledna taktička medijska greška ”, pisao je ovaj libanski biznismen ubrzo nakon napada.

Iran i Hezbolah su tokom pobune u više navrati optuživani da obezbeđuju podršku sirijskom režimu na terenu u obračunu sa opozicijom, uključujući i slanje vojnika koji se bore zajedno sa sirijskim snagama, kao i eksperte da pomognu u identifikovanje opozicionih aktivista koji koriste internet. I Iran i Hezbolah negiraju da šalju bilo kakvu pomoć osim moralne podrške.

Demonstranti pale fotografiju Hafeza al-Assada, Damask, mart 2012.
Demonstranti pale fotografiju Hafeza al-Assada, Damask, mart 2012.
Među onima koji su komunicirali sa Asadom preko privatnog imejla, bio je i Kaled el-Ahmed, za koga se veruje, da je savetovao sirijskog predsednika oko dejstava u Homsu i Idlibu. Tako je u novembru pisao Asadu, ubeđujući ga da “pojača pritisak snaga bezbednosti i započne operacije za uspostavljanje kontrole”.

On je, takođe, upozorio Asada da mu je “provereni izvor, koji se sreo sa liderima grupa u Baba Amru, rekao da će velika pošiljka oružja iz Libije stići na obale jedne od susednih zemalja u naredna tri dana i da će biti prokrijumčarena u Siriju”.

Ova prepiska omogućava redak uvid u razmišljanja izolovanog sirijskog lidera, koji luta između samosažaljenja, prkosa i lakomislenosti, dok, istovremeno, sa saradnicima i suprugom razmenjuje linkove sa zabavnim video zapisima. Tako se navodi slučaj kada je jednom saradniku prosledio snimak sa Jutjuba (YouTube) opsade Homsa uz korištenje igračaka i biskvita.

Dopisivanje sa ćerkom katarskog emira

Iz korespondencije se može zaključiti da se supruga sirijskog lidera tokom 2011.
Redovno dopisivala sa ćerkom katarskog emira Majasom el-Tani. Međutim, odnosi su izgleda zahladneli početkom ove godine, kada je Tani direktno sugerisala da se Asad povuče sa vlasti.

“Moj otac smatra predsednika Bašara prijateljem, uprkos sadašnjim tenzijama – uvek mu je davao iskreni savet. Šanse za stvarne promene i razvoj su odavno propuštene. Ipak, sa zatvaranjem jedne mogućnosti, otvaraju se druge – i nadam se da nije prekasno za promišljanje i prestanak poricanja stvarnosti”, pisala je 11. decembra ćerka katarskog emira.

Drugi imejl od 30. januara je još direktniji i uključuje prećutnu ponudu egzila.

“Upravo prateći poslednja zbivanja u Siriji…sasvim iskreno – imajući u vidu istorijske tokove i nedavnu eskalaciju sukoba – vidimo dva ishoda – lideri se ili povlače i dobijaju politički azil ili bivaju brutalno napadnuti. Iskreno mislim da je ovo dobar trenutak da se
napusti (predsednički položaj) i ponovo započne normalan život. Jedino se molim da ćete ubediti predsednika da iskoristi ovu mogućnost da ode bez potrebe da se suoči sa optužbama. Region treba da se stabilizuje, ali nikome više od vas nije potrebno spokojstvo. Sigurna sam da imate mnogo mesta gde se možete skrasiti, uključujući Dohu”.

Direktna linija obaveštavanja Asada, nezavisno od vojnih, policijskih i obaveštajnih agencija, bila je osobina njegovog oca, Hafeza, koji je vladao Sirijom tri decenije do smrti 2000, kada ga je nasledio Bašar, koji je tada imao 36. godina. Stariiji Asad je bio poznat po uspostavljanju višestrukih linija raportiranja šefova bezbednosnih službi i poverljivih saradnika, verujući da će na taj način sprečiti bilo koga da postane isuviše moćan da ga ugrozi.

Njegov sin, navodno, pokazuje isti instikt. Medijski saveti Asadu uglavnom dolaze od dve mlade Sirijske, školovane u SAD: Šeherazad Džafari i Hadil el-Al. Obe predočavaju Asadu, važnost novih društvenih medija i intervenisanja u onlajn debatu. Jednom prilikom, Džafari se hvalila da je CNN naseo na pseudonim koji je ona kreirala za postavljanje prorežimskih stavova.

Ukazuje se, takođe, da Asadov medijski tim ubedio Tviter (Twiter) da zatvori nalog na kome se tvrdilo da zastupa stavove sirijskog režima. Nekoliko sedmica nakon što je imejl sam@alshahba.com email kompromitovan, novi sirijski državni TV kanal je demantovao da su ga koristili Asad i njegova supruga. Opozicioni aktivisti smatraju da je to preventivni potez kako bi se diskreditovalo svako buduće curenje informacija preko imejlova.

Asad je ove sedmice najavio održavanje parlamentarnih izbora za 7 maj. To je očito reakcija na zahtev Kofija Anana tokom posete za vikend da se uz primirje raspišu i izbori. Međutim, opozicioni aktivisti su opisali referendum prošlog meseca, kojim je utaban put za izbore – kao varku.

Američki predsednik Barak (Barack) Obama, potpisao je u maju prošle godine uredbu o uvođenju sankcija Asadu i drugim sirijskim zvaničnicima.

Osim zamrzavanja njihovih sredstava u SAD, zabranjeno je učešće svim “američkim licima” u bilo kakvim transakcijama sa pomenutim sirijskim zvaničnicima. Slične mere uvela je i Evropska Unija, uključujući zabranu putovanja i izvoza vojne opreme u Siriju.
XS
SM
MD
LG