Dostupni linkovi

Sirija: Zamjenik ministra optužio Asadov režim


Kombo fotografija koje su humanitarci snimili u Homsu 7. marta
Kombo fotografija koje su humanitarci snimili u Homsu 7. marta
Zamjenik sirijskog ministra za naftu Abdo Husameldin objavio je video porukom koju je postavio na internet stranicu "YouTube" da je napustio vladu predsjednika Bašara al Asada. Opzicija je pozdravila ostavku zamjenika ministra. Istovremno izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan, pozvao je sirijsku opoziciju na saradnju.

Zamjenik sirijskog ministra za naftu Abdo Husameldin prvi je višerangirani civilni zvaničnik koji je podnio ostavku od početka pobune protiv režima prije godinu dana

"U ime Boga, ja, inženjer Abdo Husameldin, zamjenik ministra za naftu i mineralno bogatstvo, objavljujem svoj prebjeg od režima, podnošenje ostavke na funkciju i povlačenje iz stranke Baat. Pridružujem se revoluciji plemenitih ljudi", poručio je Husameldin u video-poruci i dodao obraćajući se predsjedniku Asadu:

Abdo Husamedin
Abdo Husamedin
“Donijeli ste godinu tuge i bijede onima za koje tvrdite da su vaš narod i uskratili im osnovna ljudska prva. Doveli ste zemlju na ivicu katastrofe svojom tvrdoglavošću i arogancijom. Potpuno ste izgubili osjećaj realnosti“

Osudio je Rusiju i Kinu da podržavaju režim, navodeći da oni nijesu “prijatelji sirijskog naroda, već saučesnici u ubistvu Sirijaca”.

Bašar Al Asad je Husameldina imenovao na funkciju predsjedničkim dekretom 2009. godine.

Izvori iz sirijske opozicije navode da je Vlada, koja je dominirala na vlasti u Siriji u proteklih pet decenija, prestala da funkcioniše u provincijama zahvaćenim pobunom, poput Homsa i na sjeverozapadu u Idlibu.

Međutim, javna napuštanja vlade veoma su rijetka u civilnim državnim strukturama. Asadovi neistomišljenici smatraju da je to zbog jake kontrole tajne policije i bojazni od odmazde prema porodicama svakog ko bi to eventualno učinio.

Sa druge strane, vođa sirijske opozicije Burhan Galiun pozdravio je ostavku zamjenika ministra za naftu i rekao da očekuje da i drugi zvaničnici vlade i političari krenu njegovim putem.

Galiun je agenciji AFP, kao lider vodeće opozicione grupe Sirijsko nacionalno vijeće, rekao da je "siguran da ima još vladinih zvaničnika i političara koji će učiniti isto što i on"

A izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan, pozvao je u četvrtak sirijsku opoziciju da sarađuje kako bi se postiglo rješenje krize u zemlji, u kojoj već skoro godinu dana režim guši narodnu pobunu.

Annan je u izjavi za medije u Kairu pozvao "sirijsku opoziciju da dođe raditi s njima kako bi se našlo rješenje koje bi odgovaralo težnjama sirijskog naroda".

Nakon što je 23. februara imenovan za zajedničkog izaslanika, Anan je stigao u Kairo da pripremi prvu posjetu Damasku, planiranu za subotu, javio je AFP.

"Činimo sve što je moguće kako bismo okončali neprijateljstva, masakre i nasilje", reako je Anan prije razgovora s egipatskim ministrom vanjskih poslova Muhamedom Amrom. "Ali posljednje rješenje je političko rješenje", dodao je.

Što se tiče pozicije veliki sila SAD i pored toga što pokušavaju da pronađu najbolje načine za pružanje pomoći opoziciji u Siriji odbacuju vojnu intervenciju kao opciju. To je ponovio i ministar odbrane SAD Leon Paneta, dodajući da bi legalna baza za takavu opciju, ako bi je bilo, morala biti potpuno jasna, ali i ponovio da administracija predsjednika Baraka Obame preferira diplomatsko rješenje.

Ruski ambasador u UN Vitaliji Ćurkin, pak optužio je Libiju da u zemlji imaju trening centre za sirijske pobunjenike.

BBC prenosi izajavu Valeri Amos, izaslanice UN za ljudska prava , koja je nakon posjete Siriji medijima rekla da je šokirana onim što je vidjela jer je sve uništeno.

Prema novom izvještaju Sirijskog opservatorija za ljudska prava, od početka pobune u Siirji prije godinu dana ubijeno je 8.458 osoba, a humanitarna situacija je zabrinjavajuća. Od toga je poginulo 6.195 civila, 1.835 vojnika i policajaca i 428 demonstranata.
XS
SM
MD
LG