Dostupni linkovi

Referentica priznala podmićivanje lažnog svjedoka


Jelena Rašić na suđenju u Hagu, 31. siječanj 2012.
Jelena Rašić na suđenju u Hagu, 31. siječanj 2012.
Jelena Rašić, referentica u slučaju protiv Milana Lukića osuđenog nepravomoćno za zločine u Višegradu, priznala je na Haškom sudu pokušaj podmićivanja Zuhdije Tabakovića kako bi pružio lažni alibi optuženom.

Njezino djelo spada u optužbe za nepoštivanje suda za što bi mogla biti kažnjena zatvorom do 7 godina, i/ili novčanom kaznom do 100.000 tisuća eura. Zbog njezinog priznanja po sporazumnoj osnovi tužiteljstvo je dijelom izmijenilo optužnicu.

Suđenje Jeleni Rašić trebalo je početi prije tjedan dana, ali pojavili su se novi momenti u postupku zbog čega je datum vjerovatno pomaknut. Odnosno, optužena referentica Milana Lukića odlučila je priznati krivnju, što je u utorak i učinila.

„Izjašnjavam se krivom po svih pet točaka i spremna sam da snosim sve posljedice“, priznala je Rašić.

Tužitelj Paul Rogers detaljno je opisao slijed događaja u pokušajima pribavljanja lažnog alibija za Milana Lukića koji je trebao skinuti s njega sumnju za učesništvo u spaljivanju oko 140 živih bošnjačkih civila u Višegradu.

„Tijekom sastanka gospođa Rašić je dala gospodinu Tabakoviću rukom crtanu mapu. Na toj mapi je navodno označena lokacija zločina o kojima se govori u toj izjavi koju je on trebao potpisati i mjesto zločina na kojem se navodno nalazio gospodin Tabaković kad je bio očevidac tih događaja koje opisuje mapa i o kojima je on trebao svjedočiti. Gospođa Rašić mu je rekla da je tu mapu nacrtao gospodin Lukić, a na poleđini je napisala svoje ime i broj telefona“, naveo je Rogers.

(Tužitelj iznosi detalje podmićivanja lažnog svjedoka)


Podsjetimo Zuhdija Tabaković, bivši policajac iz Višegrada, priznao je da je potpisao lažnu izjavu o alibiju za tisuću eura te je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nepoštivanja suda.

Milan i njegov rođak Sredoje Lukić, kao pripadnici paravojnih skupina koji su ubili i zlostavljali brojne višegradske civile nesrpske nacionalnosti, osuđeni su nepravomoćno na doživotan zatvor, odnosno 30 godina zatvora. Pravomoćna, drugostupanjska presuda trebala bi prema najavi sudaca, biti donesena do ljetne pauze suđenja.

Presuda referentici Rašić izreći će se pak najvjerovatnije idući tjedan.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG